Afgewezen worden - Hoe ga je daar mee om?

In het dagelijkse leven zijn afwijzingen de meest voorkomende emotionele wonden. Vroeger was het risico van afwijzing beperkt tot de grootte van onze...In het dagelijkse leven zijn afwijzingen de meest voorkomende emotionele wonden. Vroeger was het risico van afwijzing beperkt tot de grootte van onze directe sociale omgeving. Vandaag de dag, dankzij de elektronische communicatie, sociale media en dating-apps, is iedereen met duizenden mensen verbonden. En al die duizenden mensen negeren misschien wat we posten, delen en zeggen. Vooral op dating-apps komt het maar al te vaak voor dat je na een boeiend gesprek ineens niets meer van die ander hoort.Dit soort kleine afwijzingen stapelen zich op en zorgen later, wanneer er een verwoestende  afwijzing plaatsvindt, voor nog grotere wonden. De pijn die we dan voelen kan absoluut verlammend zijn.

Emotionele pijn is slechts een van de wonden die onze afwijzingen beïnvloeden. Afwijzing zorgt er ook voor dat onze stemming en eigenwaarde beschadigen, het wekt tevens agressie, machteloosheid en verdriet op. Bovendien ontwricht het onze behoefte om erbij te horen. Helaas hebben we de grootste schade van afwijzing aan onszelf te danken. Sterker nog, onze natuurlijke reactie nadat we een afwijzing hebben ervaren, is dat we nog kritischer naar onszelf gaan kijken. We betreuren onze tekortkomingen, schelden onszelf uit en voelen een afkeer van onszelf.  Met andere woorden; net wanneer ons eigenwaarde het meest kwetsbaar is, zorgen wij ervoor dat het nog erger beschadigd wordt.

Dit is emotioneel ongezond en psychologisch zelfdestructief. Toch heeft ieder van ons dit zichzelf wel eens aangedaan. Het goede nieuws is dat er betere en gezondere manieren bestaan om te reageren op afwijzing, dingen die we kunnen doen om de ongezonde reacties in toom te houden, onze emotionele pijn te kalmeren en het opnieuw opbouwen van ons eigenwaarde.

Ik dit artikel zal ik je een tip geven. Natuurlijk valt hier nog veel meer over te schrijven. Wil je graag persoonlijk advies op maat of eens langskomen in mijn praktijk in Spanje voor een onvergetelijke coachingsreis? Mail dan naar het onderstaande e-mail adres. 

  • Vat afwijzing niet persoonlijk op..

Vergeet niet dat de afwijzing niets zegt over jou als persoon. Afgewezen worden maakt deel uit van het leven en het is geen persoonlijke aanval. Wat de reden ook is, jouw date was simpelweg niet geïnteresseerd in bepaalde zaken.

Afwijzing is niet per se jouw schuld. Jouw date wees bepaalde aspecten af die voor hem/haar niet werkte.

Vergeet niet, hij of zij kon je niet afwijzen als persoon, simpelweg omdat zij jou nog helemaal niet kenden. Zelfs als je al een paar keer op date bent geweest, betekent dat niet dat hij/zij al alles van jou weet.Mensen wijzen een situatie af die voor hen niet werkt. Respecteer dat.

Bijvoorbeeld: je vroeg die vrouw of ze jou echt leuk vond, en ze zei ”nee”.

Betekent dit dat je waardeloos bent? Betekent dit dat niemand jou ooit leuk zal vinden? Natuurlijk niet! Ze is gewoon niet geïnteresseerd en dit kan tientallen redenen hebben. Wil jij beter leren omgaan met afwijzing? Wil je leren hoe je hier het beste uit kunt halen? Of wordt je zelf bovengemiddeld vaak afgewezen en zou je hier verandering in willen brengen?