Eeuwige liefde bestaat!

Niet iedereen ervaart het geluk van eeuwige verliefdheid, maar waarom sommigen dan wel? Lees snel verder.

Die fijne romantische films... twee mensen beginnen elkaar leuk te vinden, terwijl ze in alle opzichten verschillend zijn. Ze komen altijd met elkaar in een botsing, maar deze conflicten en geschillen staan hen niet in de weg. Het laat juist zien hoe graag ze bij elkaar willen zijn!
Onderaan deze pagina:

aanbevolen boeken/e-cursussen over relaties en intimiteit.Zodra de twee tortelduifjes de moed hebben gevonden om hun gevoelens te bespreken, lijken ze nog lang en gelukkig samen te zijn.


Liefde in dit soort films is iets dat komt, iets dat niet te controleren valt. Simpelweg iets waar ze zich aan over moeten geven. En deze overgave zou hen, ondanks alle angsten en verschillen, het grootste geluk van de wereld brengen, de rest van hun leven..Eeuwige liefde

Als we het hebben over eeuwige liefde zou dat betekenen dat het een liefde is die altijd voortduurt zonder te fluctueren: zoals het ontstond gaat het verder. Met dezelfde niveaus van hartstocht, verlangen en aanbidding. We idealiseren onze geliefde en zullen dit blijven doen.


In onderzoek is waargenomen dat verliefdheid zo'n 5 tot 12 maanden duurt, en daarna zou er een gevoel van gewenning optreden. En dat gevoel resulteert weer in een gevoel van rust en veiligheid.
🔶 Gerelateerd artikel: Het belang van de 5 liefdestalen - kom dichter tot elkaarAls er eenmaal enige tijd is verstreken, treed er gewenning op om bij de ander te zijn. Dezelfde passie wordt niet langer geleefd omdat er meer zekerheid is in de relatie. Esther Perel, bekend psychotherapeut en relatietherapeut, heeft het in haar boek Erotische Intelligentie over hoe gewenning de intimiteit dooft. Een interessante kijk op intimiteit in liefdesrelaties!


Dit betekent overigens niet dat passie niet meer terug kan keren.. het kan weer aangewakkerd worden door een nieuw element in de relatie op te nemen. Er zijn mensen die het opgeven zodra ze de 'vonk' niet meer voelen. Maar cliënten in mijn praktijk hebben de passie echter proberen terug te winnen. Omdat zij zich er niet bij neer wilden leggen, stapten ze mijn praktijk binnen. Het is me opgevallen dat de meeste stellen een bepaalde rem op hun gevoel hebben gezet. Alsof die voortkomt uit een bepaalde onzekerheid. Ze zijn als het ware bang om de gevoelens van verliefdheid en passie weer toe te laten of zij proberen het stadium van verliefdheid weer te bereiken door simpelweg spullen aan te schaffen zoals seksspeeltjes.Maar het gevoel van verliefdheid, van passie en hartstocht ligt dieper. Voor een groot deel zijn het de stofjes in onze hersenen die het aanwakkeren. (Dat betekent niet dat het niet meer aangewakkerd KAN worden als ze niet meer natuurlijk tot ons komen, maar wel dat er werk aan de winkel is. Wat dan en hoe dan? Dat lees je in dit artikel: Het versterken van intimiteit in relaties.
🔶 Wil jij vaker leerzame blogs lezen of dagelijkse tips/quotes volgen? @online.zelfhulp


Conclusie

Als ik dit uitleg, lijkt het erop dat ik ben vergeten de vraag te beantwoorden. Kan die hartstochtelijke liefde die zo vaak in de literatuur wordt beschreven of in films wordt weerspiegeld, wel of niet eeuwig duren?


Uit het onderzoek 'Neutrale correlaties van langdurige intense romantische liefde,' dat in 2011 werd uitgevoerd, zouden er stellen zijn die verliefdheid blijven voelen, ongeacht hoeveel jaren zij samen zijn. In deze studie werden merkwaardige gegevens waargenomen, zoals dat vasopressine en oxytocine (hormonen en stofjes in het hersenen) gelijktijdig werden geactiveerd, of dat het dopaminemechanisme bleef werken... zoals de eerste dag.


Het fenomeen van eeuwige liefde zou, volgens de gegevens die in dit onderzoek zijn gevonden, zeer zelden voorkomen. Slechts 8-13% van de stellen zouden de "gelukkigen" zijn om het mee te maken. Behoren jullie niet tot de gelukkigen? Geen paniek! Zoals ik eerder zei, er bestaan manieren om de passie en de hartstocht van tijd tot tijd te voelen. In de cursus Relatie Verbeteren leren jullie weer dichter tot elkaar te komen!
Aanbevolen online trainingen/boeken n.a.v. dit artikel

  • Boek - Erotische Intelligentie Een New York Times-bestseller! Het boek laat zien dat het verlangen naar een gelijkwaardige, vaste relatie en een opwindend seksleven niet op gespannen voet hoeven te staan.

  • Boek - Relaties Hoe Doe Je Dat? Dit boek laat zien hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin je bent opgegroeid, daar invloed op heeft. Het boek helpt je om je eigen gedrag en dat van je partner te begrijpen en leert je om negatieve patronen te doorbreken.

  • Cursus Relatie Verbeten van: mij! Deze e-cursus is zorgvuldig in elkaar gezet, vol tips, adviezen, een compleet werkboek en enkele leerzame video's. Alles om jullie relatieproblemen op te lossen en de intimiteit te versterken!


Vragen/1 op 1 sessies? Neem gerust contact op!

Tekst: Tamara, Coach & Relatietherapeut

www.venci.nl