Egocentrische persoonlijkheid: 12 karakteristieke eigenschappen

Als je de persoonlijkheidskenmerken en gedragsuitingen van de egocentrische persoonlijkheid kunt herkennen, heb je de middelen om dit soort mensen te identificeren.

Egocentrische mensen gebruiken hun eigenschappen als een psychologische barrière zodat ze geen rekening hoeven te houden met de gevolgen van hun acties. Maar hoe ziet de egocentrische persoonlijkheid er precies uit?

Onderaan deze pagina:

De beste boeken over egocentrisme

Vervormd zelfbeeld


1. Vals zelfvertrouwen

Hoewel het externe beeld van een egocentrisch persoon een groot vertrouwen in zichzelf lijkt te hebben, is de realiteit anders. Egocentrische mensen zijn eigenlijk vaak onzeker. Volgens de Duitse psycholoog Erich Fromm komt dit door een afweermechanisme. Ze projecteren kunstmatig zelfvertrouwen en lijken overtuigd van alles wat ze zeggen, daarom komen ze zo overtuigend over en kunnen ze handelen alsof ze een hoog zelfbeeld hebben.2. Groot eigenwaarde

Ze waarderen zichzelf heel erg. Onderzoeker D.M. Svarkic stelt dat deze houding juist op het tegenovergestelde kan duiden: een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde dat ze proberen te compenseren door te streven naar respect, erkenning en bewondering door andere mensen.3. Gevoelens van grootsheid

Egocentrische mensen geloven dat ze over grote talenten en speciale capaciteiten beschikken, en denken dat hun problemen en behoeften alleen kunnen worden verzorgd door mensen met een grote capaciteit en prestige.

4. Ambitie en buitensporige verwachtingen

Als gevolg van hun gevoelens van grootsheid kunnen egocentrische mensen voortdurend gefocust zijn op hun fantasieën over macht, succes, liefde, seks, enzovoort. Het is niet ongebruikelijk dat ze denken dat hun professionele leven op elk moment zal bloeien en dat ze miljonair zullen worden.5. Vervorming van de werkelijkheid

Egocentrische mensen accepteren alleen de realiteit die past bij hun grootse dromen. Ze hebben de neiging om geen eer te bewijzen of verwerpen eenvoudig de aspecten van hun leven die hun prestige en zijn imago als een volmaakt en bewonderenswaardig persoon in twijfel trekken.
Weinig empathie


6. Kan anderen moeilijk plaatsen

Moeilijkheden bij het beoordelen van de persoonlijke kenmerken van de mensen om hen heen. Dit punt genereert een totaal gebrek aan toewijding, empathie en genegenheid tussen de egocentrische persoon en zijn familieleden.
Overgevoeligheid voor kritiek


7. Reageert overdreven op kritiek

Egocentrische mensen laten het misschien niet blijken, maar ze zijn zeer geneigd om zich door kritiek beledigd te voelen. Kohut (1972) is van mening dat anderen niet voldoende niveau of autoriteit hebben om hen te beoordelen, en dat de kritiek waarschijnlijk te wijten is aan de afgunst die hij opwekt. Ze hebben de neiging overdreven gevoelig te zijn.8. Vergelijkt zichzelf met anderen en voelt afgunst

Indirect drukken egocentrische mensen gevoelens van jaloezie uit, omdat ze het succes van anderen niet kunnen accepteren. Ze kunnen ook de hulp van een ander niet accepteren. Dit laatste is paradoxaal, want hoewel ze lof en respect van anderen nodig hebben, kunnen ze geen enkele vorm van hulp accepteren.

Moeilijkheden in interpersoonlijke relaties


9. Willen gezien worden

Egocentrische mensen zijn gemotiveerd om gevleid en bewonderd te worden. Ze willen graag beloond worden, complimenten ontvangen en hebben een voortdurende behoefte aan aandacht. Om deze reden kunnen ze zich uitsloven of hebben ze de neiging constant aan het woord te zijn.10. Gevoel overal recht op te hebben

Ze geloven overal recht op te hebben. Ze denken een voorkeursbehandeling en bepaalde privileges te kunnen krijgen ten opzichte van anderen. Dit merk je aan de uitingen van trots en ijdelheid, en in tijden waarin bepaalde voorrechten en voordelen worden geëist.


Wil jij meer weten over jezelf of het gedrag van anderen?

Kijk dan op deze pagina voor een lijst met de beste en populairste zelfhulpboeken!

11. Manipulatie

Egocentrische mensen proberen anderen te dwingen om hun onvoorwaardelijke bewondering te tonen door controle over hun ideeën, acties of gedragingen uit te voeren; door manipulatie of emotionele chantage.12. Slechte luisteraars

Het uiteindelijke doel van egocentrische mensen is om indruk te maken en hun eigen gevoel van eigenwaarde te vergroten. De functie van communicatie staat op de achtergrond. Eigenlijk focussen ze zich alleen op zichzelf. Hierdoor luisteren ze slecht naar anderen.
Aanbevolen boeken over egocentrisme:

Je leert hoe je voorbij hun verdedigingsmuren kunt komen door empathisch en met compassie te communiceren. En praktische strategieën helpen je voor je belangen op te komen, zonder in een onproductieve machtsstrijd te belanden.


Dit boek is er voor als je zelf juist net wat meer aan jezelf mag denken!


Ben jij opzoek naar hulp? Kijk dan eens op www.venci.nl

Tekst: Tamara, Coach & Relatietherapeut

www.venci.nl