Moet je eigenlijk wel extra je best doen tijdens het daten?

We horen, zien en doen het maar al te vaak; extra hard ons best voor datgene wat we willen bereiken. Een goede eigenschap.. zou je zeggen.

We horen, zien en doen het maar al te vaak; extra hard ons best voor datgene wat we willen bereiken. Een goede eigenschap.. zou je zeggen. En dat klopt. Maar gaan we het over daten hebben, dan werkt dit vaker averechts.


Het is begrijpelijk dat we indruk willen maken op iemand wanneer we ons tot die persoon aangetrokken voelen. Je zou graag willen dat hij of zij jou ook wilt, interessant vindt en indrukwekkend. En daar is niets mis mee, het probleem is niet de wil om indruk te maken, het zijn de dingen die we doen om indruk te maken.Zowel versieren als contact leggen begint bij je eigen gedachten.

Stel je eens voor dat je een balk op de grond legt, een stevige smalle plank, en eroverheen loopt. Daarna neem je dezelfde plank – weer even smal en stevig – en legt deze tussen twee huizen. Als je er nu overheen loopt, dan is de kans dat het misgaat even klein, het is tenslotte dezelfde plank. 

Of niet?


Hier komt dat denken aan te pas: als de plank hoog in de lucht ligt, is de situatie akelig, ga je verkrampt lopen en is de kans op een misstap veel groter. Terwijl de kans op een misstap nihil was toen je fluitend over die plank op de vloer wandelde.

-Met communicatie werkt het net zo. Stel je eens voor dat je op een receptie komt waar niemand je kent, je bent heel bezorgd over wat de mensen over je zouden kunnen denken. De kans is groot dat je een wat norse blik op je gezicht krijgt. Je mondhoeken naar beneden, je blik op de grond gericht. En wat straal je uit? ‘Ik heb geen zin in contact met jullie.’  Door verlegenheid kun je dus die uitstraling hebben. Juist die bezorgdheid (denk aan die plank tussen die twee huizen) zorgt ervoor dat je de verkeerde contactsignalen uitstraalt.

Hieronder benoem ik nog een paar voorbeelden om je te laten zien dat het juist averechts kan werken om extra je best te doen.

Veel mensen denken dat het nodig is om op te scheppen. Zo vertelde iemand eens tegen mij: ”hij vertelde me tijdens de eerste date hoeveel geld hij wel niet verdiende, en dat hij de beste werknemer is die een baas zich maar kan wensen. Eigenlijk wilde ik toen al naar huis.”  Opscheppen en jezelf prijzen werkt averechts en komt, (ook al is het waar) nep over. In veel gevallen kan het geen kwaad om anderen bewust te maken van jouw prestaties, maar als het duidelijk wordt dat je dat doet om op te scheppen, dan voelen mensen dit en denken ze dat ze jouw ego moeten gaan strelen.


Teveel praten..

Heb je ook wel eens gesproken met iemand en het gevoel gehad dat hij of zij tegen jou praat, in plaats van met jou? Het is bijna alsof ze een gesprek met zichzelf hebben en dat jij het publiek bent.  Je krijgt het gevoel dat je net zo goed niets meer hoeft te zeggen, want hij of zij luistert niet of draait het gesprek onmiddellijk weer naar zichzelf. Deze gedragingen maken je onzeker, verveeld en geven je het gevoel dat de ander niet geïnteresseerd is in wat jij te zeggen hebt.Cadeaus

Iedereen vindt het leuk om verrast te worden en cadeaus te krijgen. En natuurlijk, sommige vinden een kleinigheidje op een eerste date wel leuk. Maar pas hier toch mee op, velen vinden dit uitsloverig gedrag. Zeker wanneer je tijdens de eerste date met dure cadeaus aan komt waaien. Het geven van cadeaus, met name dure cadeaus, zorgt ervoor dat de ander in verlegenheid wordt gebracht. Het kan tevens schuldgevoelens opwekken, omdat jijzelf geen cadeautje hebt gekocht. Vrouwen komen soms tot de conclusie dat hij dat dure cadeau gekocht heeft om haar in bed te krijgen. Zo begint je date dus al minder goed.Wanneer je erg je best doet om goed over te komen, zul je vaak het tegenovergestelde bereiken. Je hoeft geen interessante indruk te maken om een prettige gesprekspartner te zijn. Belangstelling (echte interesse) voor de ander wordt vaak meer op prijs gesteld dan een boeiend verhaal.

Wil jij graag meer tips horen? Of zou je graag persoonlijk advies op maat willen? Lopen jouw dates vaak tot niets uit?


Tekst: Tamara van de Laar