4 veel voorkomende problemen bij een gebrek aan eigenwaarde

Een negatief zelfbeeld kan leiden tot een frustrerend leven dat wordt gekenmerkt door lage verwachtingen.

Een gebrek aan eigenwaarde.. veel mensen in mijn praktijk voelen zich om die reden ronduit slecht en ongelukkig. Problemen met het eigenwaarde vormen vaak een basis voor andere psychologische ongemakken. Zonder hand in hand te gaan met psychische stoornissen, maken dit soort negatieve zelfbeoordelingen het waarschijnlijker dat je een onbevredigend leven zult leiden en je veilige haven niet durft te verlaten.
Onderaan deze pagina:

aanbevolen boeken/e-cursussen om aan je zelfbeeld te werken.Omdat veel mensen problemen hebben met hun gevoel van eigenwaarde, deel ik in dit artikel de meest voorkomende problemen. Evenals strategieën om ze te beheersen en te laten verdwijnen.Het belang van zelfbeeld

Een gebrek aan eigenwaarde is een van de meest voorkomende oorzaken van psychisch ongemak. Dit soort ongemakkelijke, angstige of emotioneel pijnlijke gevoelens zijn gebaseerd op een reeks overtuigingen die in de psychologie zelfconcept of zelfbeeld worden genoemd. Het zijn de ideeën en gedachten die je over jezelf hebt en die het 'ik' vormen.

Je hebt problemen met het gevoel van eigenwaarde wanneer je pessimistisch bent over je zelfbeeld. Als je aan jezelf denkt voel je je angstig, onzeker of misschien walg je zelfs van jezelf.🔶 Gerelateerd artikel: Overwin de angst om met anderen te praten - 4 oefeningen
Gebrek aan eigenwaarde & oplossingen

Om te weten hoe jij met dit soort ongemakken om kunt gaan, is het goed om de belangrijkste soorten problemen met betrekking tot het eigenwaarde te herkennen.1. Gebrek aan talent

Het is heel goed mogelijk dat een groot deel van de problemen met het gevoel van eigenwaarde ontstaan door de overtuiging dat je niet het talent hebt om iets belangrijks voor jezelf te doen. Vanuit deze visie is er iets dat buiten je controle ligt en dat maakt het moeilijk om vooruitgang te boeken.

Bij een gebrek aan eigenwaarde wordt je niet alleen verdrietig omdat jij je doelen niet bereikt, maar je voelt ook dat je tijd aan het verspillen bent omdat het nooit de verwachte resultaten op zal leveren.


Onthoud dat talent simpelweg het resultaat is van langdurig hard proberen en dat als je geen vooruitgang boekt dit meestal een aanwijzing is dat je taak/doel niet voldoende motiveert.2. De constante vergelijking

Vergelijk jij jezelf constant met anderen? Heb je het gevoel dat je obsessief aan jezelf probeert te werken of zie jij duizenden mensen om je geen die, in algemene termen, in alle opzichten beter/mooier/slimmer zijn dan jij? Bedenk je dan eens dat de informatie die we over anderen hebben niet klopt! De mening die we over anderen hebben is bevooroordeeld en niet op feiten gebaseerd. Zeker als je kampt met een gebrek aan eigenwaarde, plaats je anderen op een voetstuk en zul je, mede om die reden, negatief over jezelf gaan denken. Het gras lijkt groener aan de overkant.
🔶 Volg @online.zelfhulp op Instagram voor dagelijkse tips, quotes & blogs!
3. Schuldgevoelens

Jezelf de schuld geven voor fouten die je in het verleden hebt gemaakt, of het feitelijk wel of niet jouw schuld was, is een veelvoorkomende bron van problemen met het gevoel van eigenwaarde. Het leven geeft ons veel kansen om te falen, en soms blijft het schuldgevoel diepgeworteld.


Schuldgevoel kan nuttig zijn. Om van te leren, om je excuses aan te bieden en ervoor te zorgen dat je niet dezelfde soort fouten blijft maken. Maar als je jezelf achteraf straft met vele negatieve gedachten over jezelf en je daar boos/verdrietig of schuldig over blijft voelen, zul je in de stroming van een gebrek aan eigenwaarde blijven dobberen. Vergeef jezelf, vraag jezelf af waarom je kampt met schuldgevoelens. Is het terecht of komt het voort uit een negatief zelfbeeld?4. Geloof de minachting van anderen

De wreedheid van andere mensen kan de manier waarop we over onszelf denken, doordringen. Om deze reden vinden veel slachtoffers van misbruik of pesten bijvoorbeeld dat ze verdienen wat er met hen gebeurt.

Als je weet dat er (in het verleden) tekenen zijn dat anderen je kleineren, probeer dan in te zien dat je geneigd bent het te gaan geloven. Je zult wellicht gaan denken dat zij gelijk hebben. Zeker als je je bedenkt dat pesten en misbruik vaak in een hele groep plaatsvinden.


Gebrek aan eigenwaarde.. hoe los je dat op?

De meest ernstige en voor de hand liggende gevallen van problemen met het zelfbeeld kunnen het best worden behandeld door professionals, omdat zij de middelen hebben om in deze gevallen iets heel noodzakelijks te doen: je helpen de manier waarop je over jezelf denkt te veranderen, en jou gewoonten laten aannemen die in overeenstemming zijn met een normaal niveau van zelfrespect. Wil jij graag aan je zelfbeeld werken om zo een gezond eigenwaarde te creëren? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Ik help je graag! www.venci.nl
Aanbevolen online trainingen/boeken over het eigenwaarde

  • Cursus - Nooit meer Zorgen of Stress Leer je weer ontspannen en positief te leven. Ontdek meer vertrouwen, meer optimisme en meer plezier.

  • De Edele Kunst van Not Giving a Fuck Leer om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo'n behoefte aan hebt.Vragen of 1 op 1 sessies? Neem gerust contact op!

Tekst: Tamara, Coach & Relatietherapeut www.venci.nl - @online.zelfhulp