Het belang van de 5 liefdestalen - kom dichter tot elkaar

Spreken jullie elkaars liefdestaal? Dat zijn modale voorkeuren om liefde te uiten en te ontvangen. Inzicht in elkaars taal zorgt voor een harmonieuze relatie.

Ieder van ons heeft een bepaalde manier van liefde uiten en ontvangen. Dit hebben we meegekregen vanuit huis. Ieder persoon ontwikkelt een context waarin gewenning optreedt. (denk aan gezinnen waarin knuffelen een dagelijks ritueel is versus gezinnen die elkaar nooit aanraken.) Wat wij als normaal zien, is niet zo normaal voor anderen. We geven dus liefde zoals we dat gewend zijn vanuit huis, of we behandelen onze partner zoals we zelf behandeld willen worden. Zo tonen we onze liefde.


Er zijn 5 liefdestalen (modale voorkeuren om liefde te tonen en te ontvangen) en er is er altijd eentje het belangrijkste voor je. (je voorkeurstaal) Inzicht in deze talen kan je relatie aanzienlijk verbeteren!


Laat ik beginnen met een voorbeeld:

Jack zijn liefdestaal is positieve woorden (dat betekent dat hij zich het meest geliefd voelt als hij complimenten krijgt, of er bijvoorbeeld lieve dingen tegen hem gezegd worden.) Jack geeft Meg om die reden veel complimenten en zegt veel lieve woorden tegen haar. Dit doet hij omdat hij ervan uitgaat dat Meg zich dan ook geliefd voelt. Maar dan heb je Meg. Meg voelt niet zoveel voor positieve woorden, want Meg haar liefdestaal is tijd & aandacht. Zij voelt zich het meest geliefd als Jack écht tijd met haar doorbrengt. Daarom toont ze haar liefde op die manier aan Jack, door hem veel tijd & aandacht te schenken. Meg complimenteert Jack niet zoveel omdat ze zelf niet veel voor positieve woorden voelt, en Jack schenkt Meg niet veel tijd & aandacht omdat hij denk dat hij zijn liefde al toont door haar te overladen met positieve woorden. Zie je hoe zowel Jack als Meg zich nu niet geliefd zullen voelen? Relatieproblemen kunnen ontstaan omdat we niet dezelfde liefdestaal spreken. Het is tijd om aan het werk te gaan en zo te ontdekken op welke manieren we liefde uiten en hoe we die graag ontvangen.Positieve woorden

We uiten genegenheid door woorden van aanmoediging, steun, vriendelijkheid of complimenten met je partner te delen. Het zijn woorden die soms zonder na te denken worden gezegd en een zeer positief effect hebben op de ander; het kan voor iemand, wiens liefdestaal 'positieve woorden' is, bijdragen aan het vergroten van diens zelfrespect, veiligheid of welzijn.

Als de liefdestaal van je partner 'positieve woorden' is dan kun je beginnen met het delen van krachtige woorden zoals "Ik hou heel veel van je"& 'Ik vind het fijn als je me dingen zo goed uitlegt." & "Ik ben zo trots op je!"Tijd & Aandacht

We leven in een drukke samenleving die, samen met de valse behoeften die door de markt worden gecreëerd (de beste auto, reis, huis, enz.) ons doen vergeten wat quality time werkelijk betekent. Het delen van tijd & aandacht is niet zozeer de handeling (een goed diner in een duur restaurant), maar het samen genieten ervan door het te delen met onze dierbaren; luisteren en gehoord worden, zonder enkele afleiding. Als de voorkeurstaal van je partner 'tijd & aandacht' is dan voelt hij/zij zich het meest geliefd wanneer je écht samen tijd doorbrengt. Stel je eens voor hoeveel liefde jij op jouw beurt kunt ontvangen als je je partner geliefd laat voelen. Kritiek en teleurstelling maken zo plaats voor wederzijdse liefde! Door elkaars liefdestaal spreken voelen jullie je beide gelukkiger en geliefder.


Cadeau's

De betekenis van het geschenk lijkt zijn waarde te hebben verloren in een consumptiemaatschappij: "Hoe duurder, hoe beter," vertelt het ons. Maar velen van jullie zullen het erover eens zijn dat er geschenken zijn die veel liefde en genegenheid uitdrukken omdat ze door de persoon zelf zijn gemaakt of die moeite hebben gekost. Krijg jij vaak cadeautjes? Bedenk je dan eens dat de liefdestaal van je partner 'cadeau's' kan zijn en het voor hem belangrijk kan zijn om zelf ook geschenken te ontvangen. Als de liefdestaal van je partner 'cadeau's' is dan symboliseren geschenken een mooie uitding van liefde. "Hij dacht aan me!" of "Zij heeft echt moeite voor me gedaan." zijn voorbeelden die ik in mijn praktijk hoor als iemand zijn liefdestaal 'cadeau's' is.Lichamelijke aanraking

Het is de eenvoudigste en meest directe vorm van communicatie. Knuffelen, kussen, strelen, aanraken en het hebben van seks. Het zijn manieren om liefde over te brengen en te ontvangen. Als je partner's voorkeurstaal 'lichamelijke aanraking' is, is fysiek contact zeer belangrijk om zich geborgen en gelukkig te voelen. Weinig fysiek contact kan er voor zorgen dat je partner twijfelt aan de liefde die je voor hem/haar voelt.Dienstbaarheid

Proberen de ander een plezier te doen door bepaalde taken over te nemen zoals koken, schoonmaken, dingen repareren en de zware taken op je te nemen zijn handelingen die zorgen voor een glimlach op het gezicht van iemand met deze liefdestaal. Als de voorkeurstaal van je partner 'dienstbaarheid' is, doe je hem/haar een gunst door taken op je te nemen. Dit kan echt lonend voor hen zijn. Dit werkt vooral goed als je de taken uitvoert zonder dat dit van je verwacht wordt. Dit geeft je partner het gevoel dat je meedenkt en hem/haar steunt waar mogelijk.

Jack & Meg..

Denk nog eens aan Jack en Meg, zij spreken elkaars liefdestaal niet en daarom voelen ze zich, onbedoeld, minder geliefd en ontstaan er onnodige ruzies. Hun voorbeeld laat zien hoe een stel in conflicten terecht kan komen. Vraag jezelf dus eens af welke taal jij spreekt en vraag je partner welke taal hij/zij spreekt. Komen jullie er niet uit? Op deze website kom je er door middel van een vragenlijst achter wat jouw voorkeurstaal is.
Aanbevolen online trainingen/boeken n.a.v. dit artikel

  • Boek - De 5 Talen van de Liefde Een helder boek van een van de bekendste huwelijkstherapeuten ter wereld. Zijn boeken zijn wereldwijde bestsellers en blijven de harten raken. Een echte aanrader!

  • Boek - Relaties Hoe Doe Je Dat? Dit boek laat zien hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin je bent opgegroeid, daar invloed op heeft. Het boek helpt je om je eigen gedrag en dat van je partner te begrijpen en leert je om negatieve patronen te doorbreken.

  • Cursus Relatie Verbeten van: mij! Deze e-cursus is zorgvuldig in elkaar gezet, vol tips, adviezen, een compleet werkboek en enkele leerzame video's. Alles om jullie relatieproblemen op te lossen en jullie relatie écht een boost te geven!

Vragen/Opmerking/1 op 1 sessies? Neem gerust contact op!

Tekst: Tamara, Coach & Relatietherapeut

www.venci.nl