Hoe jij je doelen bereikt in 2021: 3 essentiële vragen die niemand je stelt

Persoonlijke verandering moet beginnen met verschillende vragen om ons uitgangspunt te begrijpen. Lees ze hieronder.

Allereerst: alvast een mooi 2021 gewenst!


Het nieuwe jaar is een speciale tijd om doelen en voornemens te stellen, maar je weet waarschijnlijk ook wat er vaak gebeurt... ze worden (meestal) niet behaald.


Voornemens zijn nieuwe doelen in je leven proberen te bereiken. Het heeft in elk geval te maken met een bepaald veranderingsproces. Een veranderingsproces impliceert een psychologische en emotionele transformatie die verder gaat dan het verlangen dat we hebben om die veranderingen te bereiken.Onderaan deze pagina:

aanbevolen boeken/e-cursussen over woede en boosheidEen doel hebben of een persoonlijk ontwikkelingsdoel willen bereiken (bijvoorbeeld je zelfkennis vergroten of je relatie verbeteren) is de motor van verandering in je leven. Het is het startpunt om een verandering of transformatie te ervaren in je leven.Waarom bereiken we meestal onze nieuwjaarsdoelen niet?

Hoe graag we ook veranderingen willen doorvoeren, ze komen niet vanzelf. We vervullen ze niet omdat we niet weten hoe we de juiste doelen moeten stellen. We doen het op een moment van illusie, maar dan komt de 'emotionele januari-dip' (we zien af van het doel omdat we geloven dat het te moeilijk is, te complex. Of dat dingen 'altijd zo zullen zijn'), ​​maar vooral omdat we onszelf niet de juiste vragen stellen!🔶 Volg @online.zelfhulp op Instagram voor dagelijkse tips, quotes & zelfhulp!In de afgelopen 4 jaar heb ik als coach en relatietherapeut veel mensen mogen begeleiden in hun veranderingsprocessen, en ik heb gemerkt dat er in al deze gevallen 3 essentiële vragen zijn die je jezelf moet stellen om veranderingen in je leven te bewerkstelligen (bijna niemand stelt je die vragen).De 3 essentiële vragen (die niemand je stelt)

Sinds een aantal jaar is het erg populair geworden om doelen te stellen, maar we brengen ze niet op een correcte, realistische of diepgaande manier ter sprake. Het is gewoon een benadering die je helpt je leven te veranderen, een wens. Een doel moet niet iets materieels zijn, maar een situatie die impliceert dat je leven is veranderd.

Je weet waarschijnlijk al wat de meest gestelde vragen zijn: Wat wil je bereiken? (dit is het doel) Wat ga je dan anders doen? (welke acties ga je daarvoor uitvoeren) en Hoe ga je het doen? (waar, wanneer en met wie.)


Deze vragen kunnen je helpen doelen te bereiken met betrekking tot kleine gezondheids- of werkprestaties, maar ze impliceren geen echte transformatie in je leven en in veel gevallen is het zo dat als je geen persoonlijke verandering ervaart, je niet gemotiveerd blijft om door te zetten.
Kijk hier voor een lijst met de beste zelfhulpboeken!

Er zijn drie essentiële vragen die we onszelf niet stellen, en dit zijn ze..


Waarom wil ik dit doel echt bereiken?

Deze vraag helpt je om jezelf beter te leren kennen, je te verdiepen, en ook om te ontdekken of het doel echt van jou is of beïnvloed wordt door je angsten of door de samenleving. Wat wil je écht bereiken? Waarvoor? In hoeverre zou het je leven veranderen? Dat verlangen, in hoeverre komt het voort uit je angst of houdt het een echte verandering in en zal het jou brengen wat je zo graag wilt?


Je hebt momenteel een standpunt over jezelf en je leven, en vanuit dat standpunt geef je je doel aan. Een veranderingsproces houdt echter in dat je zelfs je standpunt en je waarden kunt veranderen om zo het leven te zien veranderen.In hoeverre is dat doel helemaal aan mij?

Veel van onze grootste frustraties hebben te maken met doelen of doeleinden waar anderen deel van uitmaken. En precies dit is een van de grootste lessen van ons leven: we hebben geen controle over anderen of de wereld, en zij zijn niet verantwoordelijk voor ons welzijn, ons verleden of onze situatie. Je moet je concentreren op een doel dat een verandering teweegbrengt, en om aan die verandering te kunnen werken, moet het echt helemaal van jou afhangen.Welk deel van mij moet veranderen om dit doel te bereiken?

Hier komt de sleutel. Als je zoveel verlangens of illusies hebt voor dat doel, waarom heb je het dan tot nu toe niet bereikt? Omdat er iets in jou moet veranderen (je omgang met emoties, je zelfvertrouwen, je communicatie, je relaties, je besluitvorming, etc.). Daarom is een doel iets wat tot persoonlijke verandering zou moeten leiden!


Als je wilt dat ik je help om je grote doel te ontdekken en je proces van persoonlijke verandering te beleven, doe ik een speciaal voorstel: ik nodig je uit om een ​​gratis intake sessie (30 min) in te plannen op www.venci.nl. Het beste cadeau voor jezelf!
Aanbevolen online trainingen/boeken over doelen & motivatie:

  • De Cursus De Juiste Mindset Is met zorg ontwikkeld om mensen echt verder te helpen. Leer in een paar eenvoudige stappen inzicht te krijgen in jouw wensen om zo jouw ideale leven te leiden!

  • Het Boek De Kracht van Motivatie Maak kennis met het Systeem voor Individuele Motivatie Analyse (SIMA®). De basisgedachte is dat ieder mens over een uniek Motivatiepatroon beschikt. Heel interessant!

Vragen/Opmerking/1 op 1 sessies? Neem gerust contact op!

Tekst: Tamara, Coach & Relatietherapeut www.venci.nl