Hoe jij een onzeker persoon kan helpen - 5 tips

In dit artikel deel ik enkele belangrijke tips en ideeën om een ​​onzeker persoon te helpen. Onzekerheid is iets dat we allemaal wel eens voelen..

Onzekerheid is iets dat we allemaal wel eens voelen en het is heel normaal. Bij veel gelegenheden kunnen er obstakels op ons pad komen waardoor we ons niet veilig voelen. Het wordt pas een probleem als het een eigenschap is, een bepaald karakter van de persoon.
Onderaan deze pagina:

aanbevolen boeken/e-cursussen over onzekerheid


De kans is groot dat jij iemand kent (of bent) die diep van binnen extreem onzeker is. Mensen die zo onzeker zijn, kunnen dit soms goed verbloemen door heel kritisch te zijn naar anderen. Het kan ook zijn dat ze zo bang zijn om iets te zeggen of hun mening uit te spreken dat ze liever mensen uit de weg gaan uit angst voor wat zij van hen denken.


Of het nu je partner is die onzeker is of iemand in je vrienden/familiekring, het doet je waarschijnlijk pijn om te zien hoe de onzekere persoon lijdt. Daarom deel ik in dit artikel hoe je een onzeker iemand kan helpen vanuit de context van een vriendschap, familie of liefdesrelatie.🔶 Gerelateerd artikel: Gebrek aan Eigenwaarde - 4 veelvoorkomende problemen.
Hoe help ik iemand die onzeker is?

In mijn praktijk komt onzekerheid veel ter sprake. Er zijn cliënten die een zeer negatieve perceptie van van zichzelf en de wereld hebben. Zij zien zichzelf niet als capabele mensen en zijn bang dan anderen hen negatief beoordelen. Bang dat anderen hun zwakke punten zullen ontdekken. Onzekerheid is bij deze mensen niet iets tijdelijks, maar een eigenschap van een persoonlijkheid of een toestand die simpelweg te lang duurt omdat het hun zelfrespect volledig vernietigd.


Ken jij iemand (of misschien herken jij jezelf hier wel in) die zo onzeker lijkt als hierboven beschreven, dan doet het pijn om te zien dat onzekerheid hem/haar ervan weerhoudt om van het leven te genieten. De kans is groot dat je niet weet hoe je dit soort mensen kunt helpen omdat zij sociaal contact vaak vermijden en uit angst dat jij ze nog onzekerder maakt.1. Oefen empathie

Iedereen heeft zijn goede en slechte kanten en iedereen zijn gedrag kan grotendeels worden verklaard door zijn ervaringen. We zijn niet allemaal in dezelfde omgeving opgegroeid. De omgeving waarin we opgroeien vormt in grote makte onze persoonlijkheid en het is precies die periode waarin onzekerheid naar voren kan komen.


Als je een onzeker persoon wil helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen, moet je eerst begrijpen waar die onzekerheid vandaan komt. Je kunt dus in gesprek gaan om te kijken of jullie kunnen achterhalen wat de oorzaak van het probleem is. Houdt er wel rekening mee dat onzekere mensen zich zeer bewust zijn van wat anderen hen vertellen. Ze kunnen bang zijn dat jij een verkeerd beeld van ze krijgt. Ben dus voorzichtig en empatisch. Probeer écht te begrijpen hoe het moet zijn om in hun schoenen te staan.
🔶 Volg @online.zelfhulp op Instagram voor dagelijkse tips, quotes & zelfhulp!
2. Benadruk de positieve kanten

Onzekere mensen zijn zeer kritisch over zichzelf en zijn, verblind door een negativiteitsbias, niet in staat alle sterke punten die ze bezitten te zien. Om deze reden is het jou taak om de kwaliteiten te benadrukken. Hierdoor kun je het zelfvertrouwen van de ander een boost geven. Hoe groot is de kans dat je überhaupt nooit de talenten en capaciteiten van de ander hebt genoemd? Je vertrouwt er misschien op dat anderen hun sterke kanten wel kennen, maar het kan voor een onzeker persoon een aangename verrassing zijn om het eens te horen, aangezien hun focus op de negatieve kanten ligt. Wil jij meer weten over hoe biassen jou (of jouw dierbaren) limiteren? Bestel dan direct mijn e-book Upgrade Jezelf.
3. Niemand is perfect

Perfectionisme is een veel voorkomende eigenschap bij onzekere mensen. Dat wil zeggen dat ze geobsedeerd zijn om alles zo goed mogelijk te doen. Maar dit houdt niemand vol. In perfectionisme kun je niet slagen en daardoor raken deze mensen gefrustreerd. Gevolg? Het gevoel van eigenwaarde zakt nog meer.


Daarom kun je een onzeker persoon duidelijk maken dat perfectionisme niet bestaat en dat noch jij, nog zij, noch iemand anders perfect is. Probeer samen met die persoon een balans te maken tussen diens goede en zwakke punten. Kijk wat die persoon kan doen om zijn sterke punten te verbeteren. Als hij in gaat zien hoe goed hij is, kan hij zelfrespect opbouwen en de zwakke punten op de achtergrond zetten of uitvogelen welke wel en welke niet veranderd kunnen worden.
Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Schrijf je dan in op deze pagina4. Moedig hem/haar aan

Het motiveren van onzekere mensen is een van de beste manieren om jouw zelfrespect te vergroten en hen zelfvertrouwen en veiligheid te geven. Aanmoedigende, positieve woorden zijn een goed medicijn voor degenen die geen fijne ervaringen hebben gehad en daardoor sterk aan zichzelf twijfelen. Je kunt ze niet alleen vertellen wat hun sterke punten zijn, maar je kunt ze ook motiveren als zij doelen hebben gezet. Vertrouw er dan op dat ze hun best doen om deze doelen te bereiken.5. Wees geduldig

Het kan zijn dat de persoon die je wilt helpen, begint te klagen over wat hij/zij denkt dat er gaat gebeuren. Of die persoon verdedigt zichzelf door jou te bekritiseren (een verdedigingsmechanisme.) Hoe de ander ook reageert, probeer altijd geduld te hebben. Hij/zij kan bot tegen jou gaan doen of zeggen dat hij het niet waard is, dat hij nutteloos is en dat veranderen veel te vermoeiend is. Heb dus geduld, maar bewaak ook jou eigen grenzen. Vroeg of laat moet je voor jezelf kiezen en is het beter dan de onzekere persoon in therapie gaat (mits hij dit zelf wil natuurlijk!) Ondertussen heb ik al veel onzekere mensen mogen helpen, aarzel dus niet om contact met mij op te nemen of mijn website door te sturen naar deze persoon.
Aanbevolen online cursussen/boeken over onzekerheid

  • Vergroot je Zelfvertrouwen In vijf duidelijke stappen laat de schrijver je zien dat je over je onzekerheid heen kunt komen en negatieve gedachten kunt leren tackelen.

  • De Verborgen Wijsheid van Onzekerheid Dit fantastische boek neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je compassie met jezelf voelen.

  • De Edele Kunst van Not Giving a Fuck Leer om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo'n behoefte aan hebt.

Vragen of 1 op 1 sessies? Neem gerust contact op!

Tekst: Tamara, Coach & Relatietherapeut

www.venci.nl - @online.zelfhulp