Hoe herken je een huwelijkscrisis? 5 signalen

De stagnatie van een relatie die in sommige huwelijken optreedt, heeft een paar verklaringen. Lees hieronder wat de signalen zijn van een relatiecrisis.

Persoonlijke relaties en emotionele banden veranderen in de loop van de tijd. Vaak betekent dit het bereiken van een grotere mate van verstandhouding en intimiteit, maar in andere gevallen zal de intensiteit van diepgewortelde conflicten juist toenemen.

Onderaan deze pagina: De beste boeken over liefde en relaties
In mijn praktijk kom ik vaak in contact met stellen die niet begrijpen waarom hun relatie zo 'leeg' lijkt te voelen. Een relatiecrisis is het gevolg van een hoop voorafgaande processen: een punt waarop de relatie stagneert en 1 van de 2, of beiden, het gevoel hebben dat het huwelijk zijn bestaansreden heeft verloren.
Inzicht in huwelijkscrises

In dit artikel deel ik 5 inzichten zodat jij beter begrijpt wat er achter deze stadia van stagnatie zit.


1. Wanneer idealisatie vervaagt

Jouw hersenen vinden het fijn als je gedachten goed bij je emoties passen. Dat is de reden waarom, in de beginfase van een relatie, de illusie en sentimentele razernij worden beantwoord door overtuigingen over de ander waarin ze geïdealiseerd lijken. Al die dingen van je partner die je niet kent, worden door je verbeelding ingevuld met een ongebruikelijk optimistische versie van hun persoonlijkheid en capaciteiten.

Kortom, op het begin is je visie over de ander niet correct en beïnvloed door bepaalde onevenwichtigheden die we 'verliefd zijn' noemen. Na verloop van tijd wordt echter de realistische kant van de ander blootgelegd, aangezien er steeds meer dingen van hem/haar bekend zijn. Dit proces begint snel. Bijvoorbeeld tijdens de eerste maanden van de relatie. Maar het kan ook jaren aanslepen en overgaan in de huwelijksfase.
De huwelijkscrisis kan worden opgevat als het moment waarop de sluier van idealisering valt.
2. Persoonlijke veranderingen

Huwelijksrelaties hebben als doel lang te duren en in de loop van de tijd veranderen mensen. Dat betekent dat een huwelijkscrisis niet hoeft aan te tonen dat het huwelijk op enig moment niet goed was geweest. Het kan eenvoudigweg betekenen dat een of beiden in totaal verschillende mensen zijn veranderd, hetzij vanwege leeftijd, hetzij vanwege de manier waarop hun ervaringen hen hebben veranderd.

Bovendien hoeft dit veranderingsproces er niet voor te zorgen dat de persoonlijkheden van beiden altijd bij elkaar passen; in feite is het mogelijk dat ze elkaar juist tegenwerken.3. Huwelijkscrisis is niet hetzelfde als conflicten

Een relatiecrisis ontstaat niet wanneer er velen conflicten zijn zoals ruzie en irritatie. Een relatiecrisis ontstaat wanneer apathie (gebrek aan emotie) en emotionele stagnatie ervaren worden. Dit kan, zoals ik net zei, zonder conflicten en argumenten bestaan.De online Cursus Relatie Verbeteren heb ik gemaakt voor iedereen die dichter tot elkaar wil komen. Een goede relatie is namelijk ontzettend belangrijk.


Tijdens deze uitgebreide online Cursus Relatie Verbeteren komen jullie dichter tot elkaar en lossen jullie je relatieproblemen op. Bestel 'm vandaag nog!4. Huwelijkscrisis en afleiding

Een huwelijk wordt niet alleen in stand gehouden door het wederzijdse gevoel van liefde die jullie voelen. Er zijn ook veel andere, meer objectieve elementen die de verbintenis in stand houden: de kinderen, de gemeenschappelijke vriendenkring, het feit dat je in hetzelfde huis woont, enzovoort.

Kortom, er zijn momenten waarop de huwelijkscrisis slechts een symptoom is dat een relatie waarin de liefde is geëindigd nog steeds 'levend' is, maar in werkelijkheid dood omdat het alleen ondersteund wordt door externe dingen.5. Moeilijkheden om een ​​uitweg te vinden

Bij een relatiecrisis is het erg moeilijk om op zoek te gaan naar een bevredigende oplossing en dat komt door verschillende factoren. Relatietherapie kan een goede oplossing zijn om uit een huwelijkscrisis te klimmen en samen het geluk weer te vinden. Hiervoor moeten jullie beiden je eigen verantwoordelijkheid nemen en je kwetsbaar opstellen. Als relatietherapeut weet ik dat niet iedereen bereid is te dit doen. Willen jullie wel graag het geluk weer vinden? Kijk dan eens op mijn website.
De beste boeken & cursussen

om je relatie te verbeteren


Een bestseller voor relatietherapeuten en stellen die aan hun relatie willen werken. In Houd me vast maakt Sue Johnson de lezer deelgenoot van haar baanbrekende en buitengewoon succesvolle programma voor het creëren van hechte en veilige relaties!Dit boek laat zien hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin je bent opgegroeid, daar invloed op heeft. Het boek helpt je om je eigen gedrag en dat van je partner te begrijpen en leert je om negatieve patronen te doorbreken.
Wil jij graag in relatietherapie? Ga dan naar www.venci.nl. Ik help je graag!


Tekst: Tamara, Coach & Relatietherapeut

www.venci.nl