Als je op je 30ste weduwe bent

Leonie kreeg te horen dat haar man aan een terminale ziekte leed toen zij net hun eerste kindje hadden. Lees hieronder haar verhaal.

Hoe zag je leven eruit voordat het instortte?

Ik had een stabiel, beschermd en succesvol leven. Was dolgelukkig met mijn lieve succesvolle man en ik was zwanger. Elk jaar hadden we prachtige vakanties, bezochten grote steden en deden aan wintersport. 15 jaar werkte ik bij de Rabobank als Financieel adviseur en later met het specialisme echtscheidingen.'Toen kwam die vreselijke kerst van 2009.'


Op kerstavond 2009 kregen we te horen dat mijn man leed aan een terminale ziekte.

Een baby van nog geen halfjaar oud en vol toekomstplannen. De dokter komt langs en vertelt ons dat mijn man uitgezaaide alvleesklierkanker heeft en nog 14 dagen te leven. De vloer zakte toen onder mijn voeten vandaan. Ik raakte volledig de weg kwijt, wat moet ik zonder hem?!


Verdrietige maar ook mooie maanden volgen. Mijn man had een ongekende drive om zo lang mogelijk te blijven leven. Geen ontkenningsfase of boosheid maar direct een klim vanuit het dal. Hij zei ‘Ik laat een protocol niet bepalen dat ik nog 14 dagen te leven heb.’ Hij was niet alleen bezig met genezing. Hij was vooral bezig om tijd te winnen zodat hij ons mannetje en mij goed kon voorbereiden op een leven zonder hem.

Uiteindelijk is hij 6 maanden na de diagnose overleden.


Als 30- jaar jonge moeder was ik plotseling weduwe. Ik zorgde eerst alleen en later samen met een nieuwe relatie voor mijn zoontje die zijn biologische vader niet zal leren kennen, kreeg twee mooie gezonde dochters, maar was zelf nog steeds in shock en vergat te leven. Ik was vooral aan het overleven. Dit mondde uit in een burn-out, gevolgd door een ontslag, een scheiding en een verhuizing van een grote weelderige woning aan het water naar een veel kleinere eenvoudigere woning waar nog veel aan moest gebeuren. Buitenlandse luxe vakanties heb ik omgeruild voor Nederlandse camping vakanties.
'Als 30- jaar jonge moeder was ik plotseling weduwe.'Hoe gaat het nu met je?

Mijn leven nu? Ik ben dolgelukkig en combineer mijn werk als lifetime coach om individuen te helpen bij levensveranderingen, mijn bedrijf 4goodmourning voor lezingen, trainingen en rouwbegeleiding met het co-ouderschap van drie jonge kinderen. Ik vond de formule hoe je kan veranderen van iemand die overleeft – wat ik bijna tien jaar deed – naar iemand die leeft. Zelfs na wat ik allemaal meemaakte. Of... dankzij wat ik allemaal meemaakte?

Terugkijkend heb ik 20% van mijn ontwikkeling te danken aan gesprekken met psychologen, arbeidskundigen, zorgverleners en andere professionals. Maar die andere 80% heb ik te danken aan een zelfgekozen route. Deze route vond ik via mijn persoonlijke ontwikkeling; verrijkende cursussen, gesprekken met andere ervaringsdeskundigen en zelfhulpboeken. Nu schrijf ik zelf een boek en kan ik mensen in een vergelijkbare situatie sneller helpen alles weer op de rit te krijgen.Welke levenslessen heb je hieruit kunnen halen?


  • Het leven bestaat uit keuzes maken. Je wordt nooit meer de oude maar altijd een nieuwe ik. Ga niet op zoek naar je oude ik of wat anderen succesvol vinden. Ga op zoek naar waar je gelukkig van wordt en bepaal zelf wanneer je succes hebt.

  • Mijn belangrijkste levensles: Wat er ook op je pad komt, jij hebt invloed op hoe je ermee omgaat.... Iedereen kan kapitein worden op zijn of haar schip! Door niet te focussen op wat anderen vinden maar hoe jij er mee omgaat. Anderen verander je niet, wel hoe je anderen effect laat hebben op jouw geluk en succes.


Leonie (41) is ervaringsdeskundige op veel gebieden die stuk voor stuk een leven kunnen ruïneren. Door haar persoonlijke ervaring is ze er sterker uitgekomen; door van overleven naar leven te gaan. Dit gunt ze iedereen, daarom vertelt ze erover tijdens haar lezingen en trainingen en biedt ze 1-op-1 coaching aan. Neem zelf een kijkje op haar website om meer over Leonie te weten te komen.
Klik hier om meer bijzondere verhalen te lezen!

Wil jij ook jouw verhaal delen? Mail dan naar info@venci.nl

De geïnterviewde: Leonie

Tekst en Interview: Tamara - www.venci.nl