Een kind van een narcist

Op haar 29ste kwam Sara erachter dat ze opgegroeid is met een narcistische moeder. Lees hieronder haar verhaal.

Hoe kwam je erachter dat je moeder een narcistische persoonlijkheid heeft?

Op mijn 29ste kwam ik erachter dat ik ben opgegroeid met een narcistische moeder. Mijn hele leven wist ik dat er aan het gedrag van mijn moeder iets niet klopte. Ze was heel dominant en wij werden anders behandeld als de kinderen bij ons in de woonwijk. 


Waar de kinderen uit onze omgeving een warm welkom kregen bij het thuiskomen, zat onze voordeur regelmatig op slot en stonden wij tijdenlang buiten te wachten op een moeder die dagelijks lag te slapen op de bank en zich weinig zorgen maakte over ons.


Hoe was die tijd voor jou?

Na mate de tijd vorderde werd haar gedrag erger, en de uitlatingen richting ons heftiger en intenser. Waar het eerder vooral gefocust was op het verantwoordelijk maken voor het huishouden, kwam er door de jaren heen, geschreeuw, gescheld en pesterijen bij kijken. Mijn narcistische moeder begon ook steeds meer een kind in een slachtofferrol aan te nemen. Wij waren diegene die haar niets gunde, haar leven verpeste en wij waren beter af zonder haar.

Deze uitingen kwamen vooral naar boven op het moment dat wij weigerde iets te doen of onze focus niet voor de volle 100% op haar hadden.''Wij waren diegene die haar niets gunde, haar leven verpeste.''
Door haar gedrag ben ik mij gaan afzonderen en distantiëren van anderen rondom mij heen. Ik was bang voor elke stap die ik maakte en lette op elk woord dat ik zei. Het voelde alsof ik was opgesloten in mijn eigen leven. Ik mocht en kon niets zonder haar goedkeuring. Het verliep stapje voor stapje en zonder dat ik het in de gaten had, nam zij de volledige controle over mijn leven.

Door haar gedrag en mijn reactie op haar gedrag ben ik letterlijk en figuurlijk ziek geworden. Ik ben gediagnostiseerd met een burn-out, PTSS, OCS en ook lichamelijke klachten waaronder een scoliose en huidaandoeningen. Heb je nog contact met je moeder?

Ik heb nog wel contact met haar, maar heel minimaal. Ook van een verre afstand. Ik heb nu mijn jonge gezin en wil mijn zoontje niet bloodstellen aan haar gedrag en manipulatie.


Hoe gaat het nu met je?

Ik heb door de jaren heen verschillende artikelen gelezen en mij verdiept in verschillende psychologische labels om erachter te komen wat maakte dat mijn narcistische moeder dit gedrag vertoonde. ''Ik was bang voor elke stap die ik maakte en lette op elk woord dat ik zei.''
Elke keer werd ik teleurgesteld, omdat mijn onderzoek leidde tot niets. Ook tijdens mijn gesprekken met psychologen en specialisten in het herkennen van psychologische labels voldeed niet aan mijn verwachtingen. Ze legde het probleem vooral bij mij neer, door mij een label op te plakken die geen enkele connectie had met het gedrag van mijn narcistische moeder.


Tot op een dag in 2017 dat ik bij toeval terecht kwam op het artikel van 'De Ratmoeder". Het voelde alsof al mij vragen en twijfels in een keer werden beantwoord en weggenomen. 

Vanuit dit artikel ben ik mijn onderzoek naar het narcistische gedrag van mijn moeder verder gaan uitbreiden. Alle puzzelstukjes van de afgelopen 29 jaar vielen plotseling in één.


Al gauw ging ik in therapie om met de kennis die ik had te genezen van mijn jeugd. Ik kwam er al snel achter dat er binnen de psychiatrie weinig kennis is op gebied van narcisme. 

Is herstel mogelijk?

Of kinderen van narcistische ouders ooit volledig zullen herstellen van jarenlang psychische mishandelingen is lastig om te zeggen. Zeker omdat narcisme nog een vrij onbekend en ongrijpbaar iets is en tot op heden geen exacte wetenschap. Het is onbekend en onbegrepen.


Daarom is het belangrijk dat mensen die hetzelfde lot hebben ondergaan als ik hun kennis delen, zodat er eerder kan worden ingegrepen bij kinderen die op dit moment hetzelfde meemaken.Welke levenslessen heb je hieruit kunnen halen?

  • Mijn levensles is dat ik weet dat mijn narcistische moeder ook haar trauma’s heeft. Daardoor is ze geworden wie ze is. Dat is nog geen excuus, maar het maakt wel dat ik meer begrip kan opbrengen.

  • Ook weet ik dat trauma’s door families reizen tot er iemand is die het wil voelen, er iets aan doet en zorgen dat het stopt. Ik wil diegene zijn die eraan gaat werken, zodat mijn zoontje niet wordt belast en een fijn leven kan leiden. Voor hem wil ik de moeder zijn die ik zelf nooit heb gehad.


* Op Sara's website (www.kindvaneennarcist.nl) hebben verschillende ervaringsdeskundigen hun verhaal gedaan en zullen er nog meerdere volgen. Alles om ouderlijke narcisme een gezicht te geven.

Klik hier om meer bijzondere verhalen te lezen!

Wil jij ook jouw verhaal delen? Mail dan naar info@venci.nl

De geïnterviewde: Sara (naam veranderd)

Tekst en Interview: Tamara

www.venci.nl