In NLP therapie.. wat is pacing & leading?

Pacing en leading, oftewel volgen en leiden is een techniek die ik als NLP therapeut veel gebruik.

Pacing en leading, oftewel volgen en leiden is een techniek die ik als NLP therapeut veel gebruik. Het is de bedoeling om de wereld van de ander binnen te treden om zo het vertrouwen te winnen en hem of haar vervolgens te leiden. Het is het opbouwen van een verstandhouding, het in laten zien dat je de ander begrijpt.

 

Pacing en Leading zijn NLP-technieken die verband houden met het zogenoemde Building Rapport, een proces dat iedere NLP coach leert om een goede verstandhouding op te bouwen.


Pacing in NLP betekent iemand matchen, in afstemming komen met hen en hun model (of kaart) van de wereld binnengaan. Je kunt de ideeën, overtuigingen en ervaringen van iemand anders volgen, evenals de woorden die ze gebruiken en zelfs hun gedrag (je hoeft die ideeën niet te delen, je hoeft alleen maar een tijdje met hen op één lijn te komen).


Wat kun je zelf doen als je de ander wilt helpen of als je in conflict met met de ander?


  • Kom met de ander op 1-lijn. Tast af, kruip in de wereld van de ander en zorg dat je vertrouwen wint.

  • Je kunt de ander bijvoorbeeld spiegelen. Dat wil zeggen dat je de ander kopieert in zijn gedrag.


  • Wat ook goed helpt om een verstandhouding op te bouwen is duidelijk maken dat je het met de ander eens bent of het zogenoemde parroting; het eenvoudig herhalen wat je gesprekspartner je zojuist vertelt heeft. Hierdoor krijgt hij of zij het gevoel dat er echt geluisterd wordt.


  • Als je vervolgens iemand voor een korte periode hebt geïmiteerd, kun je iets anders gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld je ademhaling vertragen, je armen kruisen en / of zelfs aan je neus krabben. Wat je dan merkt (als je tenminste een redelijke verstandhouding hebt opgebouwd) is dat de ander je voorbeelden zal volgen. Als je het leiden dus goed gedaan hebt, volgt de ander je voorbeeld in een nieuwe richting.  Mocht de ander niet meegaan met jou dan is er een mogelijke discrepantie ontstaan die gemakkelijk en snel kan worden hersteld door nog meer te leiden.

Ben jij opzoek naar een NLP coach of NLP therapeut?