Ruziemakende ouders- wat doet dit met kinderen?

Als relatietherapeut en coach weet ik dat conflicten binnen het huwelijk onvermijdelijk zijn, maar ik wist ook dat er een betere manier moest zijn om het te.... Als relatietherapeut en gezinscoach weet ik dat conflicten binnen het huwelijk onvermijdelijk zijn, maar ik wist ook dat er een betere manier moest zijn om het te behandelen. Conflict is een normaal onderdeel van het dagelijks leven. De vraag is dus niet óf ouders ruzie met elkaar maken, maar hoe het conflict uitgedrukt en opgelost wordt.  En vooral, hoe het voor de kinderen voelt en welke gevolgen het voor de kinderen heeft.

Er worden door ouders drie soorten vernietigende tactieken gebruikt die kinderen schaden;

  • Verbale agressie zoals schelden, dreigen en beledigen.

  • Fysieke agressie zoals slaan en duwen

  • Stille tactiek zoals vermijden, weglopen, zwijgen of terugtrekken.

Wanneer ouders herhaaldelijk vijandige strategieën tegen elkaar gebruiken, kunnen kinderen verward, bezorgd, angstig en hopeloos worden. Anderen kunnen probleem gedrag gaan vertonen, zowel thuis als op school. Zij worden agressief en reageren uitwendig op woede. Ook kunnen kinderen slaapstoornissen en gezondheidsproblemen ontwikkelen zoals hoofdpijn, buikpijn of ze worden vaak ziek. De stress die kinderen ervaren wanneer de ouders herhaaldelijk in conflict zijn heeft tevens gevolgen voor hun  leer en schoolprestaties. De meeste kinderen die in omgevingen van destructief conflicten worden opgevoed, hebben of krijgen later problemen met evenwichtige relaties. Zelfs broers en zussen relaties worden nadelig beïnvloed; ze kunnen te close worden met elkaar en zich samen afsluiten voor de buitenwereld of ze worden juist verwijderd van elkaar en koppelen zich van elkaar los.

Sommige ouders denken dat ze hun kinderen goed doen door ze te vermijden of door de argumenten direct te beëindigen. Maar dat is geen effectieve aanpak.  Waarom niet?  Kinderen begrijpen vijandigheid.Maar als de ouders zich terugtrekken en emotioneel onbeschikbaar zijn, weten kinderen niet wat er aan de hand is. Ze voelen alleen dat er iets aan de hand is. Ik zie met verloop van de tijd dat die terugtrekking eigenlijk een slechtere invloed heeft op kinderen dan dat zij de conflicten bewust meemaken. (al moeten ze dan ook ervaren hoe de conflicten tussen jullie weer opgelost worden.)

Komen jullie er samen niet uit? Heeft jullie kind last van de manier waarop jullie in conflict zijn of vertoont jouw kind een van de bovenstaande punten en zouden jullie hier aan willen werken?