Ze is gepest, seksueel misbruikt & kampte met een eetstoornis

Vivian heeft een zware tijd achter de rug. Een tijd waarin ze een blow-verslaving en een eetstoornis ontwikkelde. Toch heeft ze doorgezet en is ze overal bovenop gekomen. Lees hieronder haar ontroerende en tevens inspirerende verhaal.

Hoe zag je leven eruit voordat kampte met psychische problemen?

De periode voordat ik psychische problemen kreeg kan ik mij niet goed meer herinneren. Ik was 7 of 8 jaar toen ik op mijn 2de basisschool in groep 5 startte. Vanaf dat moment is het pesten begonnen. Van de eerste basisschool weet ik nog enigszins dat ik wel een paar vriendjes en vriendinnetjes had, maar dat is het dan eigenlijk ook wel. Ik was toen, van horen vertellen, een vrolijke meisje dat graag buiten speelde.

Onderaan deze pagina:

De beste boeken over psychische problemen


Wanneer ontdekte je dat je psychische problemen had?

Het was rond januari 2015, ik was 21 toen ik me realiseerde dat ik echt wel problemen had. Ik zat inmiddels verstrikt in mijn eetstoornis (die ik op dat moment nog wel ontkende), had een blowverslaving ontwikkeld en vluchtte op nog veel meer destructieve manieren. Een vriendin nam mij mee naar een lotgenoten groep voor mensen met een drugsverslaving. Ik ben toen anderhalve maand gestopt geweest met blowen, maar haakte door omstandigheden toch weer af. Ik viel meteen terug in dagelijks gebruik en dat heeft nog een jaar geduurd.

'Ik haatte mijzelf om wie ik was -

Dit maakte dat ik regelmatig met suïcidale gedachten rond liep en mezelf o.a. strafte in de vorm van automutilatie.'
Wat voor een soort eetstoornis had je en hoe uitte zich dat?

Ik heb de eetstoornis boulimia met anorectische trekken gediagnosticeerd gekregen. Bij mij wil dat zeggen dat ik periodes had van eetbuien -die ik compenseerde- afgewisseld werden met periodes van niet/weinig eten. Die periodes werden gekenmerkt door wat ik voelde. Omdat ik niet geleerd had met emoties om te gaan, ging ik eten bij boosheid en verdriet. Maar op momenten dat ik angstig was of te maken kreeg met schaamte ging ik niet tot weinig eten. Dat was dan een soort van controle die ik had, omdat ik geen controle had over de situatie waar ik bang voor was of mijzelf voor schaamde. De eetbuien compenseerde ik altijd, omdat ik dus in m'n hoofd dat dikke lelijke meisje was.Wat heb je destijds allemaal meegemaakt?

De periode van mijn ‘’ziek’’ zijn was verschrikkelijk. Door seksueel misbruikt te zijn als klein meisje en nog twee keer aangerand te worden op latere leeftijd, durfde ik niemand meer in vertrouwen te nemen. Het pesten heeft uiteindelijk ook bijna acht jaar geduurd, waardoor ik ervan overtuigd was dat niemand mij aardig vond. Ik maakte mijzelf wijs dat alles mijn eigen schuld was omdat zowel het pesten als het misbruik door verschillende mensen op verschillende plekken plaats vond. Ook maakte ik mijzelf wijs dat ik nooit geaccepteerd zou worden en altijd maar iedereen moest blijven pleasen omdat er anders nog meer vervelende dingen zouden gaan gebeuren. Ik was gaan geloven wat alle pesters over/tegen mij vertelde en dat was dat ik een dik en lelijk kind was. Ik haatte mijzelf om wie ik was, alles wat ik deed en om hoe ik eruit zag. Dit maakte dat ik regelmatig ook met suïcidale gedachten rond liep en mezelf o.a. strafte in de vorm van automutilatie.Wat bracht zelfverminking je?

Automutilatie was een manier om mezelf te straffen. Ik deed het als ik voor mijn gevoel toch iemand gekwetst of teleurgesteld had. Of als ik voor mijn gevoel een andere fout had gemaakt. Dit kon al bij simpele dingen zijn zoals ergens te laat komen of niet goed geluisterd hebben naar wat een ander mij vertelde. Andere keren automutileerde ik om even geen geestelijke pijn meer te voelen. Dan was ik zo klaar met het gevecht in mijn hoofd dat ik simpelweg even rust wilde. Op momenten dat ik er aan toe gegeven had, was die rust er ook maar die was altijd van korte duur. Dit omdat er snel weer een stem kwam die zei "je hebt gefaald, want je hebt jezelf weer beschadigd." Op die manier zat ik eigenlijk altijd in een vizieuce cirkel van negativiteit en destructiviteit in m'n hoofd. Ik heb dit patroon kunnen doorbreken, door iedere keer wanneer de drang kwam om weer destructief te zijn iemand te appen of bellen en dus hulp te vragen.Een stem die dan weer zei: 'je hebt gefaald, want je hebt jezelf weer beschadigd.'
Hoe gaat het nu met je?

Het gaat nu super goed met mij. Ik heb door verschillende soorten therapie en behandeling mijn verleden kunnen verwerken en sta sterker in het leven dan ooit. Ik heb mensen om mij heen die mij accepteren zoals ik ben. Maar belangrijker nog is dat ik ook mezelf kan accepteren zoals ik nu ben. Ik werk, heb vrienden waar ik leuke dingen mee doe en ben mijn dromen achterna aan het jagen. Eén van die dromen is om met mijn verhaal anderen te kunnen helpen en daarom deel ik graag mijn verhaal. Om te laten zien dat herstel mogelijk is. Om een steentje bij te kunnen dragen aan het doorbreken van taboe en stigma en anderen het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn. Een andere droom was om mijn eigen autobiografie te schrijven en die is inmiddels gepubliceerd. Het boek is te koop via deze link.

Welke levenslessen heb je hieruit kunnen halen?

  • De allergrootste levensles die ik geleerd heb is praten. Mijn verleden en alles wat ik heb mee gemaakt is 15 jaar lang een geheim geweest. Die 15 jaar brachten mij naar de afgrond, maar sinds ik ben gaan praten gaat het weer bergopwaarts.

  • Een andere les die ik geleerd heb is liefdevol naar mijzelf te worden. Herstel gaat met vallen en opstaan, maar iedere keer wanneer ik viel kon ik mijzelf enorm naar beneden halen. Vanaf het moment dat ik op dat soort momenten liefdevoller naar mijzelf kon zijn, bleef ik er minder lang in hangen en kon ik de draad sneller oppakken.

  • Nog een les die ik graag zou willen delen is het vragen van hulp en die hulp ook accepteren. Ik heb alle stappen in mijn herstel zelf moeten zetten, maar ik heb het niet alleen hoeven doen! En dat hoef jij ook niet. Je mag hulp vragen, je mag hulp accepteren. Je mag jezelf dat geven wat jij nodig hebt om ook daar te komen waar je dromen werkelijkheid worden.
Aanbevolen boeken over psychische problemen:

Bestel Vivian's boek!


Een waardevol boek voor familie en vrienden van mensen met psychische stoornissen, en hoe professionals hen kunnen betrekken bij behandelingen. Vrijwel alle stoornissen, behandelmodellen, invalshoeken en settings komen aan bod.Een boek vol inspirerende ervaringen van mensen met psychische klachten, en ggz-professionals, die hun klachten hebben verlicht met complementaire en alternatieve methoden. Een echte aanrader!


De geïnterviewde: Vivian Wezenberg

Tekst en Interview: Tamara van de Laar | Coach & Relatietherapeut