Slechte relatie: 7 waarschuwingssignalen

Relatieproblemen kunnen vele vormen aannemen, maar ze veranderen ons allemaal ten kwade. Lees hieronder wat je ervaart als jij je in een disfunctionele relatie bevindt.

In de afgelopen praktijkjaren heb ik gezien hoeveel mensen die relatietherapie bijwonen, zich slecht voelen, maar niet wisten hoe ze de oorzaak konden achterhalen.


Velen identificeren zich niet met de emotionele toestand die hun relatie kan veroorzaken. Of ze willen het simpelweg niet zien. In de naam van de 'liefde' rechtvaardigen deze mensen zichzelf en het schadelijke gedrag van hun partner. In dit artikel zal ik een paar typische rode vlaggen van disfunctionele relaties bespreken.
Onderaan deze pagina:

aanbevolen boeken/e-cursussen over relaties.
Kenmerken van slechte relaties

Het doel van het onderhouden van een relatie is groei, zowel persoonlijk als gezamenlijk. Een relatie moet verbeteren, niet verslechteren. Jullie zouden beiden het gevoel moeten hebben dat jullie samen groeien als koppel en dat jullie op individueel niveau elkaar versterken.


Als je het gevoel hebt dat je gevoel van eigenwaarde is aangetast en je waardigheid elke dag afneemt als gevolg van (onbewuste) relatieproblemen, kan het zijn dat je in een slechte relatie met je partner terecht gekomen bent. Je zult jezelf en je relatie voor een lange tijd rechtvaardigen tot je een dag bereikt waarop je misschien in de spiegel kijkt en jezelf niet meer herkent.De eerste stap om uit een disfunctionele relatie te komen,

is deze te identificeren.
1. Machtsstrijd

In een slechte relatie is het heel gebruikelijk dat machtsstrijd voortdurend plaatsvindt. Wanneer een persoon gevoelens van minderwaardigheid heeft jegens zijn partner, zal elk conflict uitlopen op een flinke ruzie, omdat hij "de oorlog" wil winnen. Voor een tijdje zal dit het gebrek aan eigenwaarde vergroten, maar op lange termijn verzwakt juist het zelfrespect en zal de relatie eronder lijden.


Nadat ik een tijd naar een discusieerend stel tegenover mij in de praktijk heb geluisterd zei ik tegen hen: 'Jullie kunnen het best oneens zijn, daar kun je toch niets aan veranderen! Maar dat betekent niet dat je minder over jezelf hoeft te denken of dat je jezelf niet respecteert.. Je denkt gewoon anders.' Er viel een stilte en op dat moment werd de mythe "als je echt van elkaar houdt, denk je ook gewoon hetzelfde," gesloopt.


In een relatie kun je het inderdaad oneens zijn. Anders denken is legaal, dus het is beter om het op een gelijk spel te zetten.Altijd gelijk willen hebben, nooit je fouten toegeven, niet om vergeving kunnen vragen als je faalt, niet naar je partner luisteren, hem niet toestaan ​​om vrijelijk zijn mening te uiten of de jouwe op te leggen, zijn symptomen van een machtsstrijd.🔶 Gerelateerd artikel: Communicatie Verbeteren in je Relatie
2. Gebrek aan respect

Een van de basisingrediënten van een relatie is respect. Zonder respect is er niets.

Als een van de onderstaande punten binnen jou relatie van toepassing is, heb je de rode lijn van respect overschreden:


 • Vijandige humor.

 • Minachting en geschreeuw.

 • Defensieve en agressieve houding.

 • De ander opzettelijk pijn doen.

 • Kwetsende ruzies en gewelddadige argumenten.

 • Terugkerende leugens.

 • Ontrouw.


Als je het gevoel hebt dat er, hoe hard je ook je best doet, op een vijandige manier ruzie ontstaat en goede communicatie onmogelijk lijkt, zit je in een moeilijke situatie. Zo'n situatie kan ertoe leiden dat jij je boos of verdrietig voelt en deze gevoelens kunnen je relatie alleen maar verslechteren.


Respect en gezonde communicatie moeten altijd aanwezig zijn binnen een relatie. Elkaar respecteren is de eerste stap om de kwaliteit van die liefdevolle band te verbeteren. Komen jullie er samen niet uit?

Mijn e-cursus Relatie Verbeteren staat vol oefeningen om dichter bij elkaar te komen en de communicatie te verbeteren!
3. Je herkent jezelf niet

Als gevolg van de dynamiek die je als koppel hebt kan het zijn dat de relatie je ten kwade verandert. Als je je herkent in een van de onderstaande punten, bevindt je je mogelijk in een giftige relatie.


 • Je voelt je elke dag slechter.

 • Je denkt slecht over jezelf en daarom neem je een onderdanige rol aan.

 • Je humeur verslechtert.

 • Je hebt beetje bij beetje je persoonlijkheid laten vervagen.

 • Je kijkt in de spiegel maar je herkent jezelf niet meer.

 • Je denkt vaak: 'wie ben ik?' en je weet het antwoord niet.

 • Voorheen was je gelukkig, nu voel je je depressief.


Het is belangrijk om in gedachte te houden dat jij je vrij zou moeten voelen en dat je jezelf uit kunt drukken. Je zou moeten kunnen zijn wie je bent en dezelfde houding van acceptatie naar je partner moeten hebben.4. Controle en jaloezie

Veel slechte relaties starten met een bepaalde mate van controle. Er zijn veel manieren (subtiel of niet) om dit te doen. Je partner beslist bijvoorbeeld welke kleding je draagt of je partner beslist met welke vrienden je wel en niet om mag gaan. Hij of zij kan ook jouw privacy schenden door ongevraagd en zonder dat je het weet je telefoon door te spitten. Onthoud dat niemand over jou leven mag beslissen.👉🏼 Gerelateerd artikel: Leer de Vicieuze Cirkels in jullie Relatie Te Herkennen5. Chantage en vergelijkingen

Als je het gevoel hebt dat je partner je vergelijkt met zijn ex of met mensen uit zijn verleden, is dit een schijnheilige manier om schuldgevoelens op te wekken en je zelfvertrouwen te schaden. Wees voorzichtig met vergelijkingen of chantage.

Elk persoon is anders, per definitie uniek. In gezonde relaties is er geen chantage om persoonlijk voordeel te behalen!6. Steeds weer ruzie en conflict

Er is niets zo onaangenaam als leven in een voortdurende oorlog zonder wapenstilstand. Het put je uit ​​en berooft je van je energie.

Slechte communicatie met je partner kan ervoor zorgen dat je voortdurend ruzie hebt. Hierdoor voelen jullie je beiden ongemakkelijk, gefrustreerd en onzeker. Om je beter te voelen in je relatie is het nodig om afspraken te maken en communicatie te leren beheren.


🔶 Volg @online.zelfhulp op Instagram voor dagelijkse tips, quotes & zelfhulp!7. Het lukt je niet om je relatie te beëindigen

Als je je kunt identificeren met bovenstaande punten en je bent niet in staat om uit een slechte relatie te stappen, hoevaak je het ook geprobeerd of gedacht hebt, is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen. Kijk op www.venci.nl voor mijn aanbod.
Aanbevolen online trainingen/boeken over relatieproblemen

 • Boek - Houd me vast Een bestseller voor stellen die aan hun relatie willen werken. In Houd me vast maakt Sue Johnson de lezer deelgenoot van haar baanbrekende en buitengewoon succesvolle programma voor het creëren van hechte en veilige relaties.

 • Boek - Relaties Hoe Doe Je Dat? Dit boek laat zien hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin je bent opgegroeid, daar invloed op heeft. Het boek helpt je om je eigen gedrag en dat van je partner te begrijpen en leert je om negatieve patronen te doorbreken.

 • E-Cursus Relatie Verbeteren Deze uitgebreide e-cursus leert jullie nieuwe vaardigheden die nodig zijn om een ​​succesvolle en duurzame relatie op te bouwen.

Vragen/Opmerking/1 op 1 sessies? Neem gerust contact op!

Tekst: Tamara, Coach & Relatietherapeut www.venci.nl