De 6 soorten eenzaamheid, plus de oorzaken & kenmerken

Laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop we ons alleen kunnen voelen.

Soms is eenzaamheid de grootste reden dat mensen bij mij in therapie komen. Eenzaamheid is een groeiend probleem en het kan hand in hand gaan met vele andere problemen zoals verstoorde slaap, symptomen van depressie, verminderend afweersysteem waardoor verschillende ziektes op de loer liggen en het aannemen van een ongezonde levensstijl. In dit artikel laat ik je zien wat de belangrijkste soorten eenzaamheid zijn.
Onderaan deze pagina:

De beste boeken over het overwinnen van eenzaamheid!

1. Contextuele eenzaamheid

Eenzaamheid is soms beperkt tot een enkel gebied in je leven. Heb je bijvoorbeeld geen vrienden of kennissen op je school, dan kun je op dat gebied eenzaamheid ervaren. Het is goed mogelijk dat als je niet op school bent, je veel nabijheid van je dierbaren voelt.2. Tijdelijke eenzaamheid

Het is belangrijk om de factor tijd in overweging te nemen bij het analyseren van de soorten eenzaamheid die mensen ervaren. Soms voel je je gewoon eenzaam tijdens een bepaalde situatie en duurt het niet langer dan een dag. Je kunt bijvoorbeeld een droom of een nachtmerrie hebben gehad over een dierbare die er niet meer is. Het is dan niet gek dat je wakker wordt met een gevoel van eenzaamheid. Ook komt het geregeld voor dat er een conflict optreedt in een liefdesrelatie. Stellen zonderen zich vervolgens fysiek en/of emotioneel af. Het gevoel van eenzaamheid kan zo, tijdelijk, de kop op steken.

Eenzaamheid is een groeiend probleem.

Op deze pagina staat een lijst met de beste en populairste zelfhulpboeken!
3. Chronische eenzaamheid

Dit soort eenzaamheid is niet afhankelijk van een specifieke gebeurtenis of situatie, maar wordt in de loop van de tijd opgebouwd en blijft op verschillende gebieden van je leven bestaan. Dat betekent natuurlijk niet dat het nooit zal verdwijnen of dat je niets kunt doen om het te laten verdwijnen; onder de juiste omstandigheden kan het verzwakken totdat het verdwijnt, maar dit kost meer tijd en moeite dan bij andere, meer indirecte vormen van eenzaamheid.


In sommige gevallen lukt het niet om de gevoelens van eenzaamheid te verzwakken. Als je bijvoorbeeld een extreem eentonig leven leidt. Een leven dat slechts uit 1 soort omgeving bestaat. Je kunt dan vastzitten in een moment van het leven dat zich elke dag weer opnieuw herhaalt. Ervaar jij dit? Kijk dan eens op deze website naar de verschillende therapie opties.4. Zelfopgelegde eenzaamheid

Er zijn gevallen waarin eenzaamheid het gevolg is van een isolement dat men heeft besloten te gebruiken als een bepalend element van zijn eigen leven. Bijvoorbeeld mensen die bang zijn om teleurgesteld te worden door vrienden of kennissen, en die een pessimistische houding ontwikkelt of, in het algemeen, wantrouwen jegens anderen.

In sommige gevallen kan deze vorm van eenzaamheid ook om religieuze redenen optreden, zoals de wil om zich te wijden aan een leven van toewijding aan een of meer goden, zonder gevoelens van vijandigheid jegens andere mensen te omarmen.5. Opgelegde eenzaamheid

Het onvermogen om normale en duurzame relaties te hebben, veroorzaakt het gevoel van isolatie. Je kampt met depressie, bijvoorbeeld. Een depressief persoon heeft soms een sterke neiging zich af te zonderen van de wereld. Dit is niet altijd een bewuste keuze, het is een handeling dat nodig is op dat moment.

Maar het kan bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door zeer veeleisende werktijden, waarbij je geld verdienen als hoogste prioriteit hebt.

6. Existentiële eenzaamheid

Existentiële eenzaamheid is heel anders dan andere soorten eenzaamheid, omdat het relatief weinig invloed heeft op de kwaliteit en kwantiteit van de interacties die je hebt met andere mensen. Het is eerder een toestand waarin de emotie van eenzaamheid vermengd is met de existentiële twijfel over waar je voor leeft en wat je precies met anderen verbindt.

Als zelfbewustzijn een subjectieve, persoonlijke ervaring is die niet kan worden gedeeld, kan je leven worden gezien als iets dat radicaal gescheiden is van onze omgeving.


Aan de andere kant kan het ontbreken van 'zin voor het leven' bijdragen aan je gevoel losgekoppeld te zijn van de rest van de wereld. Dat wil zeggen, het is een ervaring die normaal gesproken ongemak of bezorgdheid opwekt. Dit soort eenzaamheid kan niet worden opgelost door meer vrienden te maken of meer mensen te ontmoeten.
Aanbevolen online trainingen/boeken tegen eenzaamheid:

Dit boek wijst je op experimenten en strategieën waarmee je je angst voor eenzaamheid kunt kwijtraken om een voller, rijker leven te leiden.Met de simpele maar doeltreffende stappen in 'Stap uit je eenzaamheid' word je in staat gesteld om meer echte en diepgaande verbondenheid aan te gaan met jezelf en de mensen om je heen. Praktische oefeningen en waardevolle inzichten om je girect goed te voelen

Opzoek Naar Online Therapie? Neem gerust contact op via de website hieronder.
Tekst: Tamara van de Laar

Coach & Relatietherapeut

www.venci.nl
* Cacioppo, J.; Hawkley, L. (2010). "Loneliness Matters: A Theorectical and Empirical Review of Consequences and Mechanisms". Annals of Behavioral Medicine. 40 (2): 218–227. * Duck, S. (1992). Human relations. Londres: Sage Publications.