Wat als je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt?

Gedurende ons hele leven worden we gevormd door ervaringen en gebeurtenissen die we opdoen in ons gezin, op school en in onze relaties met anderen.

Gedurende ons hele leven worden we gevormd door ervaringen en gebeurtenissen die we opdoen in ons gezin, op school en in onze relaties met anderen. Onze genen en deze ervaringen maken ons tot wie we zijn. We verkennen, imiteren, exploreren en analyseren. Dit zorgt na verloop van tijd voor vaste denk en gedragspatronen. We denken hier doorgaans niet veel over na. We nemen onze gedachten als waar aan en we vinden dat we onszelf prima gedragen. Toch kan het voorkomen dat er ergens een moment in ons leven komt waar we ons niet meer tevreden voelen. Dit gevoel kan voortkomen uit gedrag waarvan we later inzien dat het niet ‘eigen’ is.


We beginnen in te zien dat het aangeleerd is. Je ouders deden X, jij doet X, maar eigenlijk past X helemaal niet bij jou.

Vervolgens stemmen we ons gedrag af op onze normen en waarden en zo ontstaat er weer harmonie. Zo zijn we er dus achtergekomen waar ons miserabele gevoel vandaan kwam, en zo volgt er een oplossing. 


Maar wat als we ons geregeld somber voelen? Als we vaak twijfelen, onzeker of zelfs angstig zijn? Of als je merkt dat je gedrag in een bepaalde situatie niet passend was en je de wens hebt hier iets aan te doen? Misschien voel je je almaar gehaast, verveeld of monotoom. Of misschien kom je tot de ontdekking dat je leven eigenlijk maar kleurloos is. Het kan ook zijn dat je simpelweg meer kennis op wilt doen. Je wilt misschien weten wie je écht bent en hoe je een betere versie van jezelf wordt.


In alle bovenstaande gevallen, en zo nog honderden meer, wordt het tijd om jezelf eens onder de loep te nemen. Klik hier om mijn e-book over persoonlijke ontwikkeling te bestellen. Leer jezelf écht kennen en loop vervolgens nooit meer tegen dezelfde problemen aan.


Andere bijzondere boeken over het handelen van problemen: