Wat gebeurt er als je stopt met antidepressiva?

Emelie nam niet klakkeloos alle medicijnen aan die haar voorgeschreven werden. Daarnaast besloot ze antidepressiva af te houden. Lees hier haar ervaringen met het stoppen van antidepressiva.

Hoe zag je leven eruit voordat je medicijnen toegeschreven kreeg?

Ik ben opgegroeid in een warm gezin, had goede vrienden en was perfect gezond. Maar als tiener had ik plots last van hevige paniekaanvallen & angstgevoelens. Ik denk dat dit te wijten was aan het feit dat je plots een bepaalde druk voelt: ik moet een vriend hebben, ik moet voor de eerste keer naar bed met iemand, ik moet een leuke/goede job vinden, dan een huis kopen... Voor mij viel het zorgeloze leventje weg. Men zegt wel altijd dat je als tiener (18jarige) een stressvrij leven hebt en hoort volwassen mensen zeggen; 'geniet van de tijd!' Enja, ik genoot vaak wel van de tijd en deed veel leuke dingen, maar toch ervaarde ik een continu gevoel van onrust.
Onderaan deze pagina: De beste boeken over ontpillen!Wanneer ondekte je dat je kampte met psychische klachten?

Rond mijn 18e ging ik voor de eerste keer naar de huisarts en die verwees mij door naar een psychiater. Hieruit bleek dat ik kampte met OCD (dwanggedachtes) Nog later spraken verschillende psychologen van ADHD of hooggevoeligheid.

Ik denk dat ik uiteindelijk nooit ga weten wat het nu echt is. Eigenlijk hoef ik het niet te weten of in een hokje geduwd te worden. Volgens mij kampt elk van ons wel met een bepaald "kantje" en is het vooral de manier waarop je ermee omgaat, die van tel zal zijn in je toekomst. Daarbij kunnen deze 'zwaktes' zich zeker uiten in 'sterktes' als je er tenminste goed mee omgaat!

'Volgens mij kampt elk van ons wel met een

bepaald "kantje"Bon, ik kreeg op mijn 21e medicatie (genaamd: deanxit - matige antidepressivum & paroxetine). Gelukkig had ik dit getoond aan iemand die ik kende. De reactie? 'Gooi die rotzooi weg!' En dat deed ik... althans, de paroxetine belande in de vuilnisbak maar de deanxit ben ik gaan nemen (want het is maar een 'matige Antidepressivum,' dacht ik...). Na een halfjaar inname was ik reeds 10kg aangekomen in gewicht (na een jaar werd dit 15kg) en voelde ik me niet bepaald gelukkiger. Gewicht is namelijk belangrijk voor mij. Ik zie er graag fit uit.


Toen ik voor de eerste keer probeerde te stoppen, lukte dat niet. Ik voelde me gewoon nog slechter dan voor ik medicatie nam. Toen heb ik jarenlang, minstens 1 keer per jaar proberen te stoppen (in twee snijden, in vier snijden, om de dag, om de twee dagen, cold turkey.. ik heb letterlijk alles geprobeerd) Het gevolg? Fysieke klachten. En op een dag was het zo erg dat ik letterlijk door mijn benen zakte...


In 2020 leerde ik mijn vriend kennen en samen met hem besloot ik het nogmaals een kans te geven. Maar.. deze keer zou ik er echt ALLES aan doen om het te doen slagen. Ik ben zelf naar mijn apotheek gestapt met het voorstel om de pil tot poeder te pletten en zo af te wegen en telkens in mg te zakken (volgens wat ik lees kan dit tegenwoordig ook in druppeltjes) Ik nam 10mg en zakte heel langzaam per 2.5mg en de laatste stap per 1mg.
'Op een dag was het zo erg dat ik letterlijk door mijn benen zakte.'
In 8 maanden tijd ben ik gaan afbouwen en nu reeds 4 maanden pilvrij. Wat een opluchting, na 7 jaar! Ik had dit nooit durven dromen!

Ik raad iedereen nog steeds aan dit eerst te bespreken met de huisarts, wat ik ook heb gedaan. Ik heb dit niet zonder opvolging gedaan maar ik ben wel zelf gaan zoeken naar een oplossing. Deze ben ik toen gaan bespreken met mijn apotheek.


Hoe was die tijd voor jou?

De tijd van starten met afbouwen tot op vandaag, is zeker niet zonder moeite voorbij gegaan. Allereerst was ik na 5 maanden volledig gaan crashen en in een soort burn-out beland (samenloop werk en privéleven). Nu ben ik intussen terug voltijds aan het werk. Symptomen die bij mij vaak voorkwamen (waarvan sommige nog):

 • Hoofdpijn

 • Duizelig

 • Derealisatie/depersonalisatie

 • Last van maag en darmen

 • Oorsuizen

 • Onrustig slapen (wakker schieten met paniekaanval)

 • Onvast slapen

 • Huilbuien

 • Lusteloosheid

 • Tanden knarsen

 • Rillingen (gevoel van griep)

Naar wat ik mag geloven kan het lijstje nog veeeel langer worden, maar deze waren de meest voorkomende bij mij. Sommigen verdwenen, anderen zijn er momenteel helaas nog. Blijkbaar hoe langer je iets neemt, hoe langer het duurt vooraleer het weer uit je lijf is. Het is dus echt een kwestie van geduld hebben...stap voor stap gaan de klachten milder worden en vervolgens weg...one by one...


Waarom wilde je stoppen met het innemen van medicijnen?

Mijn grootste motivatie: ik ben 28 jaar en wil niet voor eeuwig vasthangen aan medicatie om 'gelukkig' te kunnen zijn. En ik ben er van overtuigd dat het niet gezond is voor je lichaam (of als je later als vrouw wenst zwanger te worden => voor je ongeboren baby). Als ik zie wat dit kan doen met een lichaam op fysiek vlak alleen al, zegt dit voor mij genoeg.

Wil jij aan jezelf werken?

Kijk dan op deze pagina voor een lijst met de beste en populairste zelfhulpboeken!Natuurlijk zijn er mensen die dit echt nodig hebben en/of het liever gewoon blijven innemen, en daar heb ik ook alle begrip voor.

Mijn bericht is dan ook voor mensen die het misschien nog nemen, maar het in feite niet echt meer nodig hebben (of nooit echt nodig hebben gehad, zoals ik.) Soms heb je gewoon een moeilijke periode en heb je bijvoorbeeld begeleiding nodig. Ik deel dit voor iedereen die in volle overtuiging wil stoppen en een duwtje in de rug nodig hebben, of al aan het afbouwen zijn en motivatie, tips en adviezen zoeken.

Ik werk nog elke dag aan mezelf, en zal dat ook altijd blijven doen. Ik raad jullie aan hetzelfde te doen, jij hebt jouw leven in eigen handen! In jezelf investeren is de boodschap! Ook tijdens een afbouwproces is het aan te raden om je gevoel te volgen en vooral in je eigen kracht te geloven.Hoe gaat het nu met je?

Goed! De ene dag wat beter dan de andere, maar het leven bestaat ook uit ups en downs en ik leer die te omarmen.


Heb je nog tips voor anderen die willen afbouwen met medicijnen?

 • Ik ben het afbouwen van medicijnen begonnen met olie, genaamd CBD (5%raw) en CBG olie (6%). De olie heeft mij enorm geholpen en helpt mij nog steeds erg goed. Het is een natuurlijk (voedingssupplement). Dit middel zal waarschijnlijk niet bij iedereen hetzelfde wonder-effect geven, maar ik zou het niet meer willen missen. Bovendien heeft het nog een tal van andere voordelen voor je lichaam.

 • Daarnaast ga ik op een vast tijdstip slapen en opstaan => bioritme on point! Wekelijks maak ik een grote wandeling en ga ik zwemmen => sporten! Binnenkort wil ik nog starten met Yoga en vanaf volgende week ga ik acupunctuur ontdekken

 • Ik doe iets met mijn passie => zingen!

 • Af en toe mediteer ik en ik werk aan mijn droom om ooit mensen te kunnen begeleiden als ervaringsdeskundige ❤️

 • Ik ga naar een voedingsdeskundige => eet gezond en drink veel water (zeker goed tijdens afbouwproces om de gifstoffen uit je lijf te drijven)

 • Daarnaast hoor ik dat magnesium en saffraan een gunstig effect kunnen hebben.Aanbevolen boeken over ontpillen:

In ‘Ontpillen’ helpt arts David van Bodegom je om gezonder te leven en minder pillen te gebruiken. Een echte aanrader!

Emelie's boodschap: Mensen, volg je dromen en geloof in jezelf! Ik denk dat mijn succesverhaal vooral te maken heeft met mijn nieuwe ingesteldheid: ik zet mezelf sindsdien op nummer 1! Er is zeker geen weg terug naar medicijnen voor mij! Alles komt goed, lieve lotgenoten! ❤️
Vragen/Opmerking/1 op 1 sessies? Neem gerust contact op!


De geïnterviewde: Emelie S.

Tekst: Tamara van de Laar / Therapeut