Wel of niet teruggaan naar je ex?

Betekent een breuk altijd het einde? Hoewel het uiteenvallen van een stel aanleiding kan geven tot de gedachte dat alles voorbij is en dat alles verloren is, is dit niet waar! Sommige stellen herbeleven liefde nadat ze uit elkaar zijn gegaan.

We hebben allemaal wel eens een relatie gehad die niet zo goed afliep. Ook hebben we allemaal wel eens een liefdesbreuk meegemaakt. We weten dus hoe moeilijk het is om een iemand waarvan je houdt, los te moeten laten.


Een gebroken hart kan ons zo diep raken dat we een existentiële crisis kunnen doormaken, waarin we onze eigen waarden in twijfel trekken. Deze crisis kan maanden of zelfs jaren duren. Het is niet gemakkelijk om die persoon achter te laten van wie we zo intens zijn gaan houden en met wie we dachten dat we de rest van ons leven zouden delen.


Als een relatie over is kiezen sommigen ervoor om door te gaan met hun leven. Anderen, daarentegen, proberen terug te komen bij hun ex. Op deze pagina vind je allerlei manieren om terug te komen bij je ex. Heel uitgebreid!


Als je je in deze situatie bevindt en je kiest voor de tweede optie, moet het je heel duidelijk zijn dat je het niet wilt om de volgende redenen:

 • uit angst om alleen te zijn

 • vanwege een laag zelfbeeld

 • vanwege emotionele afhankelijkheid


Als je je ex terug wilt is het dus belangrijk dat je je weer oké voelt en alles even hebt kunnen laten bezinken. We moeten verschillende fasen doorlopen voordat we emotionele stabiliteit terug hebben.Na de breuk: wel of niet teruggaan bij je ex?

Mensen die 'weggaan' hebben het misschien gemakkelijker als het gaat om het overwinnen van een relatiebreuk, omdat ze meestal het rouwproces beginnen voordat ze de relatie verlaten, hoewel ze ook lijden en op een bepaald punt in het liefdesverdriet mogelijk schuldgevoelens ervaren. Ze hebben echter meestal een reden die hen ertoe aanzet de relatie te beëindigen, en hoewel er gevallen zijn waarin de persoon die weggaat er spijt van heeft, zijn ze zich er meestal van bewust dat er iets mis is in hun verkering of huwelijk.

Maar ... is een breuk voor altijd een einde? Hoewel het uiteenvallen van een paar aanleiding kan geven tot de gedachte dat alles voorbij is en dat alles verloren is, is dit niet waar! Sommige stellen herbeleven liefde nadat ze uit elkaar zijn gegaan.

En waarom gebeurt dit? Om vele redenen. Bijvoorbeeld:


 • sommigen beëindigen een relatie terwijl er nog een gevoel van liefde was

 • soms openen we onze ogen pas als het 'te laat' is

 • we waarderen iets meer als het er niet meer is
De voor- en nadelen van het teruggaan naar je exVoordelen van teruggaan naar je ex


 • Je kent elkaar al, er is al een emotionele band

 • Een tweede kans kan goed werken als we leren van het verleden

 • Een tweede kans kan goed werken als we leren van het verleden

 • Als je van je eigen fouten leert, kan het een volwassen relatie zijn

 • De band kan sterker zijn als je je realiseert hoeveel je van elkaar houdt

 • Het kan goed zijn voor de kinderen

 • Je hebt niet het gevoel dat je zomaar op hebt gegevenNadelen van teruggaan naar je ex


 • Je relatie is misschien niet meer hetzelfde, er is teleurstelling

 • Als respect verloren is gegaan, zal het moeilijk zijn om het terug te krijgen

 • Als je het al meerdere keren hebt geprobeerd zegt he

 • De schade groeit als je keer op keer probeert terug te komen bij je ex

 • Als je niet leert van je fouten, groei je niet meer, je blijft hangen in hetzelfde hoofdstuk

Hoe krijg ik mijn ex terug?

Teruggaan naar je ex is een controversiële kwestie, die individueel moet worden beoordeeld, afhankelijk van de kenmerken van elke relatie, en het zou alleen mogelijk moeten zijn als er respect is en de relatie tussen jullie eerlijk en gezond is.

Soms eindigen relaties omdat de communicatie slecht was. Dit geeft aan dat het mogelijk is om de liefde of het gevoel terug te krijgen, zolang het uiteenvallen niet traumatisch was.

Als je denkt dat de relatie met je ex het waard was en je wilt niet dat die relatie eindigt, kun je de tips hieronder lezen. Kijk trouwens ook eens op deze pagina, allerlei tools over het terugwinnen van je ex!1. Wees kritisch over jezelf en de relatie

Allereerst moet je kritisch zijn over de redenen voor het uiteenvallen en of je er iets mee te maken hebt gehad. Als je partner bijvoorbeeld klaagde dat je liefdeloos was en je denkt dat hij gelijk heeft, kun je daar rekening mee houden. Bedankt dan hoe je meer liefde kunt tonen en houd je daar vervolgens ook aan.

Als je de schuldige bent, kunt je proberen de situatie te herstellen. Als je ex om de een of andere reden niet bij je wil zijn en hij vertelt het je expliciet (hij is bijvoorbeeld met een andere persoon), moet je niet proberen hem terug te krijgen!2. Het is niet alleen aan jou

Als je je ex terug wilt, moet het duidelijk zijn dat deze situatie niet alleen van jou afhangt. Je kunt iemand niet van je laten houden. Als ze niet van plan zijn naar je terug te keren, kun je je waardigheid in gevaar brengen en het conflict tussen jullie vergroten.

Als je ex je signalen geeft om terug te komen, maak dan van die gelegenheid gebruik. Maar als hij/zij duidelijk maakt dat hij/zij niets met je wil, dring er dan niet op aan. In deze gevallen is het beter om het te accepteren en verder te gaan met je leven.3. Werk aan jezelf

Wat wel van jou afhangt, is werken aan je persoonlijke groei en je aantrekkelijkheid maximaliseren. Na verloop van tijd kan de ander zien dat je bent veranderd (als dat zou moeten). Als de vlam tussen jullie echt nog leeft, hoef je niets speciaals te doen om terug te komen bij je ex, omdat hij of zij weer contact met je wil maken. Om wie je bent geworden en vanwege de liefde die je samen deelde. Misschien voelt het wel heel goed om bij jou terug te komen, draai het maar eens om en stel jezelf de vraag maar eens: wie was ik toen hij/zij verliefd op me was. Wat zijn mijn goede eigenschappen en waaraan kan ik nog werken?


Werken aan je persoonlijke groei heeft een grote impact op je zelfrespect. Sommigen weten wel wat ze moeten veranderen om hun ex terug te winnen, maar spelen dan een spelletje. Zij hebben niet écht aan zichzelf gewerkt en.. dat verschil is te voelen, te zien en te horen. Daarnaast vallen diegenen snel weer door de mand, als ze hun ex na een tijdje weer terug hebben gewonnen.Aanbevolen online trainingen/boeken n.a.v. dit artikel

 • Win je ex terug - Pagina Ontdek 6 mogelijkheden voor zelfhulp of coaching. Een fantastische website!

 • Boek - Relaties Hoe Doe Je Dat? Dit boek laat zien hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin je bent opgegroeid, daar invloed op heeft. Het boek helpt je om je eigen gedrag en dat van je partner te begrijpen en leert je om negatieve patronen te doorbreken.

 • Cursus Relatie Verbeten van: mij! Subscribe op deze pagina om een mail te ontvangen zodra deze te downloaden is.

 • 1 op 1 sessies met: mij! Werk aan je persoonlijke ontwikkeling en wordt de beste versie van jezelf. Leer van je fouten en wordt een droompartner!


Vragen/Opmerking/1 op 1 sessies? Neem gerust contact op!

Tekst: Tamara, Coach & Relatietherapeut

www.venci.nl

Tamara van de Laar
Coach & Relatietherapeut

info@venci.nl  |  www.venci.nl  |  @online.zelfhulp

Contactformulier

 • Facebook
 • Black LinkedIn Icon
 • Instagram
 • Youtube Zelfhulp

© 2020 by online psychologie & www.venci.nl