Het belang van verantwoordelijkheid bij persoonlijke ontwikkeling

Het nemen van, of verantwoordelijk zijn voor ons gedrag is een van de eerste stappen in een veranderingsproces

Het nemen van, of verantwoordelijk zijn voor ons handelen is een van de eerste stappen in een veranderingsproces. Het is moeilijk om vooruitgang te boeken zonder duidelijkheid over onze eigen verantwoordelijkheid, zonder te veronderstellen dat we in staat zijn te reageren op wat we doen, voelen en zelfs denken.Het belang van verantwoordelijkheid bij persoonlijke ontwikkeling

Mensen kunnen zich heel goed aanpassen en kunnen prima nieuwe manieren van denken, voelen en handelen aanleren. Een goed bewijs hiervan is terugkijken naar het verleden. We hebben allemaal wel eens iets meegemaakt waarvan we dachten er nooit bovenop te komen. Als we geen verantwoordelijkheid hadden genomen voor onze daden en onze toevlucht hadden gezocht in ongezond eten of het nuttige van alcohol, of het behulpzame ‘Ik ben nu eenmaal zo,’ wordt het pad naar verandering, vooruitgang of een wijziging van gewoontes heel ingewikkeld.

Onderaan deze pagina: De beste boeken voor persoonlijke ontwikkeling
Gedurende ons hele leven treden er substantiële veranderingen op die hand in hand gaan met het besef dat we kunnen handelen en invloed uit kunnen oefenen op verschillende zaken en situaties. Het is merkwaardig om te zien hoe de perceptie van kinderen langzaamaan verandert; Het leven loopt zoals het loopt, en stapje voor stapje beseft een kind dat het verantwoordelijk is voor het krijgen van eten, het opeisen van aandacht en het laten werken van bepaald speelgoed.

Naarmate we meer ervaringen opdoen, neemt ons vermogen om te kiezen toe. We kunnen zelf besluiten wat we maar willen. Het is niet verrassend dat onvolwassenheid vaak wordt geassocieerd met een gebrek aan verantwoordelijkheid.
De vrijheid om te kiezen

Verantwoordelijkheid is geen verplichting, het is reageren op wat je wel of niet hebt gedaan. Dat iemand anders je iets heeft beloofd en dat niet nakomt, of jou iets vervelends aan heeft gedaan, neemt jou vrijheid om te kiezen en beslissen niet weg. Verantwoordelijkheid nemen ontkent niet de invloed van verschillende factoren op ons gedrag; het onderstreept het vermogen, soms met grote inspanningen, om ondanks deze factoren te kiezen. Kiezen hoe je iets oppakt, hoe je reageert/er mee omgaat en hoe je er aan terugdenkt.


Leven alsof iemand anders de leiding heeft over je bestaan, je keuzes en je geluk is als een kind willen blijven leven omdat anderen dan de regie over je leven hebben. Je kunt echter niet ontsnappen aan het feit dat je vrij bent en daarom verantwoordelijk voor alles wat je doen.


Slachtoffer-mentaliteit

Het tegenovergestelde van mensen die verantwoordelijkheid nemen zijn mensen met een slachtoffer-mentaliteit. Het lijstje hieronder schets een helder beeld van hun gedachten.


  • Er gebeuren slechte dingen en zullen slechte dingen blijven gebeuren

  • Andere mensen of omstandigheden zijn de schuldige

  • Elke poging om te verandering zal mislukken, dus het heeft geen zin om het te proberen

  • Mijn baas, vrouw, man, kind, collega snappen niet wat ik meemaak

  • Het is hun schuld, als hun niet.... dan was ik niet...

  • Er overkomt mij zoveel, het is niet eerlijk

  • Ik kan er niets aan doen, ik ben nu eenmaal zo

Zoals je ziet nemen mensen met een slachtoffer-mentaliteit geen verantwoordelijkheid. Ze praten zichzelf goed om zo niet te hoeven veranderen.
We hebben (bijna altijd) een keuze

We kunnen datgene veranderen dat we niet leuk vinden, we kunnen ervoor kiezen om in een situatie te blijven die ons pijn doet en we kunnen ervoor kiezen om ons als een slachtoffer te gedragen. We kunnen er ook voor kiezen om de omgang met anderen te veranderen. Vrij zijn is ervoor kiezen om alleen te worden beperkt door mijn bekwaamheid en fysieke conditie. Al het andere hangt af van mijn eigen keuzes.


Verantwoordelijkheid nemen is het belangrijkste onderdeel voor verandering. Te beginnen met onze ogen te openen, erkennen wat we wel en niet doen, onze sterke kanten en beperkingen accepteren, daar hard aan werken en vervolgens stappen in de juiste richting zetten. Het heeft alles te maken met acceptatie en persoonlijke groei.

De beste boeken voor persoonlijke ontwikkeling

Master Your Mindset gaat over persoonlijke en spirituele groei, maar ook over zakelijk succes. Die combinatie maakt dit boek uniek. Een echte aanrader!Bomvol zelfreflectie vragen en ter afsluiting van een week volgen er boeiende vragen. Na elke maand is er een korte check over hoe je je voelt over zaken als: humeur, dankbaarheid, vrienden, familie; of je ontspannen bent, gezond, creatief. Na een jaar blik je terug en zie je het resultaat: je bent gegarandeerd gelukkiger. En... dit boek staat bomvol inspirerende quotes!

Tekst: Tamara van de Laar

Coach & Relatietherapeut- www.venci.nl