Leer de vicieuze cirkels in jullie relatie te herkennen

Zitten jullie vastgeroest in een bepaald patroon en lijken jullie de vicieuze cirkel maar niet uit te kunnen stappen?

Een vicieuze cirkel in een relatie kan worden gedefinieerd als een zich herhalend (het gebeurt meer dan eens) en circulair (het wordt nooit opgelost) argument, meestal over oppervlakkige problemen, dat wordt gevoed door onopgeloste kernproblemen. Wanneer jullie in een vicieuze cirkel verwikkeld zijn, voel je de intensiteit opbouwen en meestal lopen de ergernissen uit de hand. Hoe jullie je dan gedragen bepaald in grote mate hoe argumenten eindigen. We kunnen rustig blijven, actief luisteren en juist reageren op de ander in de hoop dat het niet uit de hand loopt en er grote ruzies/conflicten ontstaan. Maar, bewust of onbewust reageren we volgens bepaalde patroneren die we in onze jeugd al hebben aangeleerd. Die vroege, gevestigde patronen worden doorgezet naar de volwassenheid. Patronen die ons, denken we, beschermen. Denk hierbij aan:


  • Weglopen

  • Negeren

  • Scheeuwen

  • Huilen

  • Doordrammen

Liever de video bekijken? Dat kan ook!Maar.. waarom reageren we zo & waarom loopt het zo snel uit de hand?

Dat komt omdat er een verlies van verbondenheid optreed zodra je voelt dat je partner zich begint te irriteren aan je, en vice versa. Partners beginnen ongewenst gedrag (d.w.z. afsluiten of boze escalaties) te vertonen zodra zij voelen dat de verbinding met hun partner verminderd. We denken dat we boos/gefrustreerd of verdrietig worden als onze partner iets doet wat we niet leuk vinden. Maar eigenlijk spelen deze gevoelens/emoties op zodra we merken dat we de verbinding met onze partner missen. We willen ons nu eenmaal verbonden voelen met anderen.


Willen jullie leren om de rust te bewaren? In mijn Cursus Relatie Verbeteren ga ik dieper in op dit onderwerp (en zo velen meer.)Het goede nieuws is dat vicieuze cirkels zich niet steeds hoeven te herhalen. Ik geloof dat dit is wat succesvolle relaties onderscheidt van relaties die mislukken: succesvolle koppels ontdekken hoe ze vicieuze cirkels kunnen stoppen en hoe ze de schade die deze cirkels veroorzaken, kunnen herstellen.Dit is de sleutel: je stopt niet alleen de conflicten, je repareert het meteen ook!


Als jullie de vicieuze cirkels in jullie relatie leren (h)erkennen, en genoeg moed hebben om eruit te stappen, maken jullie automatisch plaats voor meer nuttige gedachten, gevoelens en gedragingen. Als 1 van de 2 kan zeggen: "Daar gaan we weer, dit is die vicieuze cirkel waarin we ons iedere keer weer door laten meesleuren," doorbreken jullie de negatieve patronen en kan de situatie niet meer uit de hand lopen. Voor vicieuze cirkels zijn twee mensen nodig die in negativiteit verankerd zijn om ze van brandstof te voorzien. Wanneer 1 persoon stopt met meedoen, is de stroombron onderbroken en kunnen jullie je erbij neerleggen. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat dit proces gemakkelijk is. Het vergt een hoop moed en relativering om te benoemen wat er aan de hand is wanneer je zelf merkt dat je boos of gefrustreerd wordt/bent. Bijvoorbeeld: ("We zijn weer in onze vicieuze cirkel belandt.") i.p.v. je mee te laten sleuren in discussies en argumenten waarin de gemoederen hoog oplopen.Als je emoties héél hoog oplopen...

Soms, als een ruzie bijzonder heftig is, kun je de reparatiepogingen van je partner volledig missen. Dat komt omdat we ons zo laten meeslepen door onze emoties dat we maar half in de gaten hebben dat de ander iets probeert te zeggen, laat staan iets te herstellen! Probeer in dit geval te even weg te lopen (zeg: ik ben zó boos/gefrustreerd/verdrietig/gekwetst... ik loop even weg) Tel vervolgens tot 10, adem diep in en uit en ga weer terug naar je partner. Als het goed is kunnen jullie nu rustiger jullie problemen oplossen en naar elkaar luisteren.Leer de patronen in jullie relatie te herkennen

De vicieuze cirkels leren (h)erkennen vermindert het conflict tussen partners en creëert tegelijkertijd een veiligere emotionele band. Daarom kan het voor jullie beide nuttig zijn om meer te weten te komen over de vicieuze cirkels in jullie relatie.


Aanbevolen online trainingen/boeken n.a.v. dit artikel

  • Boek - Houd me vast Een bestseller voor relatietherapeuten en stellen die aan hun relatie willen werken! Dit boek maakt de lezer deelgenoot van baanbrekende en succesvolle programma's voor het creëren van hechte en veilige relaties.

  • Boek - Relaties Hoe Doe Je Dat? Dit boek laat zien hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin je bent opgegroeid, daar invloed op heeft. Het boek helpt je om je eigen gedrag en dat van je partner te begrijpen en leert je om negatieve patronen te doorbreken.

  • Cursus Relatie Verbeten van: mij! Deze e-cursus is zorgvuldig in elkaar gezet, vol tips, adviezen, een compleet werkboek en enkele leerzame video's. Alles om jullie relatieproblemen op te lossen en jullie relatie écht een boost te geven!

Vragen/Opmerking/1 op 1 sessies? Neem gerust contact op!Tekst: Tamara, Coach & Relatietherapeut

www.venci.nl