Vreemdgaan en het Gebrek aan Eigenwaarde

Vreemdgaan is een pijnlijk onderwerp voor ons allemaal. Het is tevens een onderwerp die tegenwoordig vele definities kent. Van het kijken naar porno tot het hebben van seks met een ander. Afspraakjes met een ander romantiseren of zelfs stiekem online met anderen chatten.


Als we de definitie opzoeken dan krijgen we het volgende te lezen: Vreemdgaan is het hebben van een (seksueel) contact of een (seksuele) relatie met een ander dan de vaste partner.

Maar de mate van ontrouw maakt niet uit, het is vaak een kwestie van emotionele zaken.  In dit artikel zal ik uitleggen waarom dit zo is en leg ik de focus op het eigenwaarde.De waarheid is dat velen van ons rondlopen met het gevoel niet genoeg te zijn en aan niet alles te kunnen voldoen. Dit alleen al vormt een reeks aan interne problemen zoals een gebrek aan eigenwaarde. Het hebben van een partner zorgt er vaak voor dat deze interne problemen veilig gedeeld kunnen worden, of zelfs verdwijnen. Het hebben van een relatie geeft ons meer energie, zorgt voor meer zelfvertrouwen en zelfwaardering. We hebben de neiging om te leunen op onze partner en we kunnen ons meest kwetsbare kant tonen. Onze partner overtuigt ons er vaak van:  ja, je bent het beste, ik heb genoeg aan jou, ik waardeer je, ik hou van je en je bent speciaal voor me.Welke fouten maken we?

De fundamentele fout met deze benadering is dat het uiteindelijk kan mislukken. Ongeacht hoeveel jouw partner van jou houd, ongeacht hoe geweldig hij/zij is met woorden. Het is namelijk onmogelijk om onszelf te overtuigen van iets dat we niet werkelijk van binnen al voelden.


Dus gedurende de relatie beginnen we te twijfelen aan onszelf. Mede omdat de verliefdheid voorbij gaat en jouw partner jou misschien wat minder aandacht schenkt dan in het begin van de relatie. Hij of zij zegt misschien minder vaak lieve dingen, neemt jou misschien minder uit dan voorheen, kiest wat vaker voor zichzelf en luistert niet meer goed naar je. Of beter gezegd; jouw relatie en de acties van jouw partner zijn een gewenning geworden en daar zijn we ons naar gaan gedragen.

Helaas gebeurt het maar al te vaak dat we dan gaan denken niet goed genoeg meer te zijn. Of in het ergste geval krijgen we gedachten zoals; hij/zij gaat me toch verlaten dus we kunnen net zo goed opzoek gaan naar iemand anders.

We gaan denken aan personen die we voorheen leuk vonden, we kijken rond op Facebook of we gaan ineens weer op stap met onze vrienden.. vissen naar aandacht. Zo zoeken we beetje bij beetje de aandacht die we nodig hebben bij anderen op en proberen we op deze manier onze onzekerheden en tekortkomingen op afstand te houden.

Of het nu een fantasie is, een virtuele flirt of een volwaardige affaire; het begint allemaal in onze gedachten.


Zelfbewust zijn is de eerste stap om ons van onze vreemdgaan gedachten af te houden en om daadwerkelijk iets te veranderen aan onszelf of aan de relatie. Zo zullen we minder snel roekeloos hunkeren naar de aandacht van een ander.. maar houden we de conflicten binnen de relatie.

Conclusie: Maak onderscheid tussen de ontevredenheid in de relatie versus de persoonlijke onzekerheden. Vind je het saai in de slaapkamer, ben je onproductief bezig op je werk of lui in het weekend, bijvoorbeeld?Welke ervaringen leiden tot dit ontbrekende gevoel? Wees specifiek.

Onthoud dat de gedachten om vreemd te willen gaan of de aandacht elders te zoeken vaak averechts werken. En.. het belangrijkste van alles.. blijf communiceren met je partner. Hij of zij is zich misschien van geen kwaad bewust, terwijl jij jezelf alleen maar onzekerder gaat voelen.

Voel jij wel eens de drang om vreemd te gaan? Of om de aandacht bij anderen te zoeken? Zou je er achter willen komen waarom deze gedachten er zijn of zou je zelf iets willen veranderen in jouw relatie?  

Of ben je misschien zelf bedrogen? Is je partner vreemdgegaan? Neem dan snel een kijkje op www.venci.nl om met een ervaren therapeut in contact te komen.#vreemdgaan #bedrog #ontrouw #onzekerheid #eigenwaarde #relaties #relatietherapie