Zelfkennis: definitie & 7 tips om het te verbeteren

Zelfkennis is een van de sleutels tot persoonlijke ontwikkeling en tegelijkertijd een van de basisprincipes om emoties te kunnen reguleren, juist met anderen om te gaan en voor onze doelen te vechten.

Als we ons afvragen "wie ben ik?" En we weten daarop het antwoord niet meteen, is het vrij normaal om je enigszins ongemakkelijk en onzeker te voelen. Je kunt hierdoor zomaar in een crisis belanden omdat jezelf kennen een manier is om realistisch te zijn, een manier om met beide voeten op de grond te blijven, om te weten waar je heen wilt en om contact met jezelf te maken.


Zelfkennis is een van de sleutels tot persoonlijke ontwikkeling en tegelijkertijd een van de basisprincipes om emoties te kunnen reguleren, juist met anderen om te gaan en voor onze doelen te vechten.

Onderaan deze pagina: De beste boeken over

het Vergroten van je Zelfkennis

De relatie tussen zelfkennis en emotioneel welzijn

Zelfkennis is de sleutel tot het psychologische welzijn van mensen aangezien degenen die zichzelf goed kennen kennen, weten wat ze willen in het leven. Dit geldt niet alleen voor grote beslissingen, maar ook voor de alledaagse dingen in het leven. Mensen die zichzelf goed kennen, weten hoe ze hun emoties beter kunnen beheersen, zelfs in moeilijke tijden. De wereld om hen heen kan worden gedestabiliseerd, maar hun innerlijke wereld niet.


Een van de grootste concepten van de psychologie die de afgelopen decennia veel impact hebben gehad, is emotionele intelligentie. En zelfkennis is het startpunt om een ​​emotioneel intelligent persoon te worden. Het kennen van je eigen emoties en weten wat ze voor je betekenen, hangt nauw samen met zelfreflectie en het verbeteren van je geestelijke gezondheid!

Wil jij de beste versie van jezelf worden?

Kijk dan op deze pagina voor een lijst met de beste en populairste zelfhulpboeken!

Jezelf vinden is de sleutel tot geluk

Zelfkennis is ook de sleutel tot persoonlijke ontwikkeling, omdat het je helpt realistische doelen te stellen en je in staat stelt te weten waar je staat. Het helpt je bij het plannen omdat het je ook in staat stelt de bewegingen en acties te kennen die je moet doen om te komen waar je wilt.


Zelfkennis is essentieel in sommige levensfasen, want als je niet weet wie je bent, kun je door verwarring de toekomst niet helder zien. Het verbeteren van je zelfkennis is het uitgangspunt om je beter te gaan voelen.Acties om onze zelfkennis te verbeteren

Dus wat kan er worden gedaan om het zelfbewustzijn te verbeteren? Hieronder deel ik wat tips om je zelfkennis te vergroten zodat je zelf kunt ontdekken wie je bent en wat je wilt.1. Schrijf een dagboek

Een dagboek bijhouden kan je helpen jezelf te leren kennen. Het is goed omdat het je aanzet tot nadenken over wat je die dag hebt gedaan, en het kan je helpen begrijpen waarom jij je voelt zoals je je voelt. Maar bovendien, als je herleest wat je schrijft, kan het je feedback geven over wie je bent.

Er is een soort dagboek genaamd "het 6 minuten dagboek", dat is ontworpen om je zelfkennis te vergroten. In dit invulboek stelt bestsellerauteur Dominik Spenst je de juiste vragen op het juiste moment. Heel leuk en leerzaam!

2. Schrijf je sterke en zwakke punten op

Het lijkt misschien dat je echt wel weet wat je sterke en zwakke kanten zijn, maar in werkelijkheid heb je daar nooit écht goed over nagedacht. Er zijn zelfs mensen die naar een sollicitatiegesprek gaan en wanneer de recruiter hen vraagt ​​zichzelf te beschrijven of hun sterke en zwakke punten te benadrukken, ze lang moeten nadenken of zelfs dichtslaan.

Om dit te vermijden en jezelf beter te leren kennen, is het verstandig om je sterke en zwakke punten op te sommen, want dan ga je nadenken over wie je bent en welke kwaliteiten je beschikt.3. Schrijf je passies op

Bij het kiezen van een baan of wat je wilt studeren, is het ook belangrijk om te weten wat je hobby's en passies zijn. Dat wil zeggen welke activiteiten of banen je het gevoel geven dat je in een "flow" verkeert wanneer je ze doet. Als we onze passies kennen, kunnen we onze zelfmotivatie en ons geluk verbeteren.4. Vraag iemand om een ​​beschrijving van jou

Vaak denk je dat jij jezelf hetzelfde ziet als anderen jouw zien en dit is niet altijd het geval. Integendeel, het kan vaak compleet anders zijn! In mijn e-boek leer je jezelf écht kennen, tot in de kern. Let wel: het kan confronterend zijn! Om je zelfkennis te verbeteren, kun je bijvoorbeeld jouw vrienden vragen om jou te beschrijven, zodat je een realistischer beeld kunt krijgen van wat je projecteert.
5. Woon een workshop Emotionele Intelligentie bij

Om zelfkennis te verbeteren, is het een ​​goed idee om een ​​cursus of workshop Emotionele Intelligentie bij te wonen die je een reeks tools biedt om jezelf beter te leren kennen en je beter te kunnen verhouden tot je eigen emoties. Er zijn veel workshops die je helpen je zelfkennis te vergroten.6. Oefen mindfulness

Mindfulness verbetert je zelfbewustzijn, je aandachtsvermogen en het leren in het heden te zijn met een niet-oordelende, accepterende, medelevende en ruimdenkende mentaliteit.

Onzin? Nee hoor! Het is wetenschappelijk bewezen dat mindfulness je zelfkennis vergroot.7. Kies voor coaching

Coaching is zeer effectief gebleken bij het verbeteren van je zelfkennis, omdat je door middel van gesprekken een meer realistische visie over jezelf krijgt. Om zelfkennis te verbeteren, is het daarom een goed idee om een coach in te huren. Hij of zij zal je begeleiden bij het proces van persoonlijke ontwikkeling. Wil jij meteen starten met online sessies? Kijk dan direct op mijn website en kies het coach-pakket dat het beste bij je past!

Beste boeken over het vergroten van je zelfkennis:

Bomvol zelfreflectie vragen en ter afsluiting van een week volgen er vragen als: Welk compliment had het meeste effect op jou? Wat zou je meteen gaan doen als je niet bang was om fouten te maken? Na elke maand is er een korte check hoe je je voelt over zaken als: humeur, dankbaarheid, vrienden, familie; of je ontspannen bent, gezond, creatief. Na een jaar blik je terug en zie je het resultaat: je bent gegarandeerd gelukkiger. En... dit boek staat bomvol inspirerende quotes!Hoe goed kennen we onszelf eigenlijk? En zijn we wel altijd eerlijk tegen onszelf? Waarom voelen we ons van tijd tot tijd beroerd en maken we continu ruzie? We dénken onszelf uitstekend te kennen, maar het tegendeel is waar. In "Upgrade Jezelf' leer je diverse denkfouten te herkennen aan de hand van heldere informatie en (praktijk)voorbeelden van de schrijfster.* De Sleutels van Geluk en Succes Dit e-boek geeft je effectieve methoden en inzichten om je passie te volgen, je doelen te bereiken en je goed te voelen. Kort en krachtig, praktisch en waardevol!Ben jij opzoek naar passende hulp? Ga dan eens naar www.venci.nl

Tekst: Tamara, Coach & Relatietherapeut

www.venci.nl