Zelfkennis: definitie & 7 tips om het te verbeteren

Zelfkennis is een van de sleutels tot persoonlijke ontwikkeling en tegelijkertijd een van de basisprincipes om emoties te kunnen reguleren, juist met anderen om te gaan en voor onze doelen te vechten.

Als we ons afvragen "wie ben ik?" En we weten daarop het antwoord niet meteen, is het vrij normaal om je enigszins ongemakkelijk en onzeker te voelen. We kunnen hierdoor zomaar in een crisis belanden omdat jezelf kennen een manier is om realistisch te zijn, een manier om met beide voeten op de grond te blijven, om te weten waar we heen willen en om contact met onszelf te maken.


Zelfkennis is een van de sleutels tot persoonlijke ontwikkeling en tegelijkertijd een van de basisprincipes om emoties te kunnen reguleren, juist met anderen om te gaan en voor onze doelen te vechten.De relatie tussen zelfkennis en emotioneel welzijn

Zelfkennis is de sleutel tot het psychologische welzijn van mensen, aangezien degenen die elkaar beter kennen, weten wat ze willen in het leven, niet alleen bij grootse beslissingen maar ook bij alledaagse dingen in het leven. Mensen die zichzelf goed kennen, weten hoe ze hun emoties beter kunnen beheersen, zelfs in moeilijke tijden. De wereld om hen heen kan worden gedestabiliseerd, maar hun innerlijke wereld niet.


Een van de grootste concepten van de psychologie die de afgelopen decennia veel impact hebben gehad is emotionele intelligentie. En zelfkennis is het startpunt om een ​​emotioneel intelligent persoon te worden. Het kennen van je eigen emoties en weten wat ze voor ons betekenen, hangt nauw samen met zelfreflectie en het verbeteren van de geestelijke gezondheid!
** Onderaan deze pagina: online trainingen en boeken om je zelfkennis te vergroten! **
Jezelf vinden is de sleutel tot geluk

Zelfkennis is ook de sleutel tot persoonlijke ontwikkeling, omdat het ons helpt realistische doelen te stellen en ons in staat stelt te weten waar we staan. Het helpt ons bij het plannen omdat het ons ook in staat stelt de bewegingen en acties te kennen die we moeten doen om te komen waar we willen.


Zelfkennis is essentieel in sommige levensfasen, want als we niet weten wie we zijn, kunnen we door verwarring de toekomst niet helder zien. Het verbeteren van zelfkennis is het uitgangspunt om ons algemeen welzijn te verbeteren.Acties om onze zelfkennis te verbeteren

Dus wat kan er worden gedaan om het zelfbewustzijn te verbeteren? In de volgende regels laat ik je wat tips achter zodat je jezelf kunt ontdekken als je jezelf nog niet kent.1. Schrijf een dagboek

Een dagboek bijhouden kan ons helpen onszelf te leren kennen. Het is goed omdat het ons aanzet tot nadenken over wat we die dag hebben gedaan, en het kan ons helpen begrijpen hoe we ons hebben gevoeld. Maar bovendien, als we herlezen wat we schrijven, kan het ons feedback geven over wie we zijn.

Er is een soort dagboek genaamd "het 6 minuten dagboek", dat is ontworpen om je zelfkennis te vergroten. In dit invulboek stelt bestsellerauteur Dominik Spenst je de juiste vragen op het juiste moment. Heel leuk en leerzaam!
2. Schrijf je sterke en zwakke punten op

Het lijkt misschien dat we echt wel weten wat onze sterke en zwakke kanten zijn, maar in werkelijkheid hebben we daar nooit goed over nagedachten. Er zijn zelfs mensen die naar een sollicitatiegesprek gaan en wanneer de recruiter hen vraagt ​​zichzelf te beschrijven of hun sterke en zwakke punten te benadrukken, ze lang moeten nadenken of zelfs dichtslaan.

Om dit te vermijden en jezelf beter te leren kennen, is het verstandig om je sterke en zwakke punten op te sommen, want dan ga je nadenken over wie je bent en de kwaliteiten die je bezit.
''De wereld om hen heen kan worden gedestabiliseerd, maar hun innerlijke wereld niet.''
3. Schrijf je passies op

Bij het kiezen van een baan of wat je wilt studeren, is het ook belangrijk om te weten wat je hobby's en passies zijn, dat wil zeggen welke activiteiten of banen je het gevoel geven dat je in een "flow" verkeert wanneer je ze doet. Als we onze passies kennen, kunnen we onze zelfmotivatie en ons geluk verbeteren.4. Vraag iemand om een ​​beschrijving van jou

Vaak denken we dat we onszelf hetzelfde zien als anderen ons zien en dit is niet altijd het geval. Integendeel, het kan vaak compleet anders zijn! In mijn e-boek leer je jezelf écht kennen, tot in de kern. Let wel: het kan confronterend zijn! Om onze zelfkennis te verbeteren, kunnen we onze vrienden daarom vragen om te beschrijven hoe ze ons zien. Zodat we een realistischer beeld kunnen krijgen van wat we projecteren.5. Woon een workshop Emotionele Intelligentie bij

Om zelfkennis te verbeteren, is het een ​​goed idee om een ​​cursus of workshop Emotionele Intelligentie bij te wonen die je een reeks tools biedt om jezelf beter te leren kennen en je beter te kunnen verhouden tot je eigen emoties. Er zijn veel workshops die je helpen je zelfkennis te vergroten. Zelf organiseer ik twee keer per jaar een lezing over persoonlijke ontwikkeling. Weten wanneer? Klik dan hier!6. Oefen mindfulness

Mindfulness verbetert je zelfbewustzijn, je aandachtsvermogen en het leren in het heden te zijn met een niet-oordelende, accepterende, medelevende en ruimdenkende mentaliteit.

Onzin? Nee hoor! Het is wetenschappelijk bewezen dat mindfulness je zelfkennis vergroot.7. Kies voor coaching

Coaching is ook effectief gebleken bij het verbeteren van zelfkennis, omdat we door middel van gesprekken een meer realistische visie over onszelf krijgen. Om zelfkennis te verbeteren, is het daarom mogelijk om een psycholoog of coach in te huren. Hij of zij zal je begeleiden bij het proces van persoonlijke ontwikkeling. Wil jij meteen starten met online sessies of misschien zelfs therapie in het buitenland volgen? Kijk dan op mijn website.

Aanbevolen online trainingen/boeken om je zelfkennis te vergroten:

  • Het 6 minuten dagboek Bomvol zelfreflectie vragen en ter afsluiting van een week volgen er vragen als: Welk compliment had het meeste effect op jou? Wat zou je meteen gaan doen als je niet bang was om fouten te maken? Na elke maand is er een korte check hoe je je voelt over zaken als: humeur, dankbaarheid, vrienden, familie; of je ontspannen bent, gezond, creatief. Na een jaar blik je terug en zie je het resultaat: je bent gegarandeerd gelukkiger. En... bomvol inspirerende quotes!

  • E-boek - Upgrade Jezelf Hoe goed kennen we onszelf eigenlijk? En zijn we wel altijd eerlijk tegen onszelf? Waarom voelen we ons van tijd tot tijd beroerd en maken we continu ruzie? We dénken onszelf uitstekend te kennen, maar het tegendeel is waar. In "Upgrade Jezelf' leer je diverse denkfouten te herkennen aan de hand van heldere informatie en (praktijk)voorbeelden van de schrijfster.

  • De Sleutels van Geluk en Succes Dit e-boek geeft je effectieve methoden en inzichten om je passie te volgen, je doelen te bereiken en je goed te voelen. Kort en krachtig, praktisch en waardevol!

Vragen/Opmerking/1 op 1 sessies? Neem gerust contact op!

Tekst: Tamara, Coach & Relatietherapeut

www.venci.nl

Tamara van de Laar
Coach & Relatietherapeut

info@venci.nl  |  www.venci.nl  |  @online.zelfhulp

Contactformulier

  • Facebook
  • Black LinkedIn Icon
  • Instagram
  • Youtube Zelfhulp

© 2020 by online psychologie & www.venci.nl